Pretul petrolului continua picajul - cele mai mari stocuri din ultimii 80 de ani

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:30
4210 citiri
Pretul petrolului continua picajul - cele mai mari stocuri din ultimii 80 de ani
Foto: Wikimedia

Lumea intreaga se scalda in petrol, iar pretul combustibilului se duce invariabil in jos. Barilul s-a tranzactionat cu aproape 35 de dolari, marcand al treilea declin survenit in cursul acestei saptamani.

Rezervele de petrol constituite in SUA au depasit nivelul de 490 de milioane de barili, cea mai mare acumulare de combustibil din ultimii 85 de ani, iar analistii Goldman Sachs privesc cu ingrijoare acest fenomen, relateaza agentia Bloomberg.

Pretul petrolului s-a scufundat la nivelul atins la inceputul crizei financiare de acum 7 ani, pe masura ce stocurile de combustibil au inceput sa se umfle, ca urmare a lipsei cererii de pe piata si a renuntarii la politica cotelor fixe de extractie in cadrul OPEC.

Totodata, aprecierea dolarului, survenita in urma cresterii dobanzii de referinta pe piata americana, a redus si mai mult apetitul investitorilor de a cumpara materii prime in aceasta perioada.

"Sunt trei evenimente majore care au cauzat scaderea pretului petrolului in ultimele saptamani: decizia tarilor membre OPEC de a elimina cota de productie, acumularea masiva de stocuri de petrol si decizia Rezervei Federale de a creste dobanda", explica Thina Saltvedt, analist Nordea.

Pe piata europeana, petrolul Brent a inregistrat o crestere de 79 de centi cauzata de speculatiile privind eliminarea interdictiei de export pentru petrolul american.

In schimb, rezervele de petrol din regiune au inregistrat o crestere cu 130 de milioane de barili peste media ultimilor 5 ani, conform datelor prelucrate de Administratia pentru Informatii in Energie din Statele Unite.

Capacitatea de stocare a petrolului ar putea atinge in curand limita maxima, estimeaza analistii Goldman Sachs in ultimul raport, iar acest lucru va avea un impact puternic asupra companiilor din sector.

"Rezervele de petrol din Statele Unite au crescut semnificativ. Nu se avanta nimeni din piata sa angajeze comenzi masive pe termen lung, ceea ce inseamna ca eliminarea surplusului existent va fi foarte dificila", crede Yoo Kyung Ha, analist la Dongbu Securities in Seul.

Un astfel de fenomen ar putea impinge pretul petrolului la un nivel care sa forteze anumite companii petroliere sa opreasca productia, avertizeaza Goldman Sachs.

#pret petrol, #piata energie, #rezerve petrol SUA, #productie OPEC , #Petrol