Rompetrol a descarcat 10 mil. tone titei prin Midia Marine Terminal

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:05
1745 citiri
Rompetrol a descarcat 10 mil. tone titei prin Midia Marine Terminal

Grupul Rompetrol, prin Midia Marine Terminal (MMT), a atins un nivel de zece milioane tone de titei, la finalul lunii mai, descarcate prin terminalul maritim si procesate ulterior in cadrul rafinariei Petromidia, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.

Cantitatea este aferenta perioadei februarie 2009 - mai 2012. La finalul anului 2008, grupul a finalizat investitia de peste 150 milioane dolari pentru constructia primului terminal maritim in Marea Neagra.

"Prin crearea unei legaturi directe intre terminal si parcul de rezervoare al rafinariei s-a optimizat procesul de aprovizionare cu titei si s-a redus semnificativ timpul pentru descarcare, pierderile tehnologice, dar si costurile adiacente. Capacitatea maxima de transfer a acestuia este de 24 milioane tone/an si poate sa acopere necesarul de titei al rafinariilor din Romania, dar si sa sustina pozitia de hub energetic a Romaniei - poarta dintre resursele din Est ti nevoile din Vestul Europei", a declarat directorul general al Midia Marine Terminal, Ioan Taus.

Cantitatea de zece milioane tone titei a fost atinsa prin descarcarea tancului petrolier NS Concord, care a facut legatura intre Midia si portul Novorossiysk din Rusia. KazMunayGas, unicul actionar al Grupului Rompetrol, este actionar al Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei de transport titei dintre zacamintele din vestul Kazakhstanului si portul de la Marea Neagra - Novorossiysk Rusia.

Pentru sustinerea programului de crestere a capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia la cinci milioane tone de materie prima, Midia Marine Terminal a realizat recent lucrari de dragare a danelor din portul Midia, valoarea investitiei ridicandu-se la 2,8 milioane dolari.

In perioada 2009 -2012, 123 de nave au fost operate prin terminal, la acestea se adauga alte 1.168 nave care au tranzitat cele sapte dane din portul Midia operate de Rompetrol Rafinare. Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia Navodari a prelucrat in perioada 2001 - 2011 o cantitate de 27 milioane tone de materie prima, din care 25,3 milioane tone titei. Pentru acest an, aceasta si-a propus finalizarea programului de extindere a capacitatii si procesarea a 4,64 milioane tone materie prima (4,39 milioane tone titei).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rompetrol Midia Marine Terminal, #Rompetrol terminal Marea Neagra , #Petrol