Rusia se pregateste pentru o revolutie petroliera similara cu cea a gazului de sist din SUA

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 14:36
2207 citiri
Rusia se pregateste pentru o revolutie petroliera similara cu cea a gazului de sist din SUA

Rusia se pregateste pentru un boom petrolier de aceeasi amploare ca cel din SUA, in conditiile in care tehnicile care au declansat revolutia gazului de sist in SUA vor fi aplicate si zacamintelor de petrol neconventional din Siberia, sustine unul dintre directorii unei importante companii petroliere, preluat de Financial Times.

Potrivit lui Leonid Fedun, vicepresedintele Lukoil, Rusia - al doilea producator mondial de petrol dupa Arabia Saudita - va fi capabila sa mentina productia de petrol brut de 10 milioane de barili pe zi pentru anii urmatori, daca guvernul pune in aplicare noile scutiri fiscale promise pentru industrie.

Ministrii au propus o renuntare la impozitul costisitor pe veniturile din activitatile de exploatare a minereurilor pentru companiile care forau la zacamantul Bazhenov.

Fedun a declarat pentru Financial Times ca obiectivul presedintelui Vladimir Putin de a mentine productia de petrol rusesc la 10 milioane de barili pe zi pana in 2020 este "absolut realist", "insa doar daca aceste inovatii fiscale sunt introduse".

Productia din bazinul Bazhenov s-ar putea ridica la 500.000 de barili pe zi

Expertii au plasat de mult timp Rusia in partea de sus a listei tarilor care au potentialul de a reproduce revolutia gazului de sist din America de Nord. Þara dispune de imense resurse neconventionale, de o industrie petroliera sofisticata si de o slaba opozitie a grupurilor de protectie a mediului, care au blocat exploatarea gazelor de sist in unele tari europene.

Analistii de la Merrill Lynch, divizia de investitii si management al activelor a Bank of America, sustin ca Bazhenov ar putea pompa 500.000 de barili pe zi - aproximativ 5% din productia curenta a Rusiei - si aduce guvernului 7 miliarde de dolari in venituri fiscale anuale.

Majoritatea marilor companii petroliere din Rusia - cum ar fi Lukoil (cel mai mare producator privat), Rosneft si Gazprom Neft - detin terenuri pe Bazhenov si au lansat proiecte pentru a incepe exploatarea resurselor sale.

Resursele sunt imense, dar tehnologia ar putea pune probleme

Insa un asemenea rezultat este greu de obtinut. Instalatiile capabile sa foreze orizontal nu sunt la fel de usor disponibile in Siberia ca in Statele Unite si exista inca mari incertitudini cu privire la geologia locului.

Cu toate acestea, chiar si scepticii sunt de acord ca resursele ar putea fi imense. Potrivit firmei de consultanta in domeniul energetic Wood Mackenzie, zacamantul Bazhenov ar contine 2 trilioane de barili de petrol.

Exista, de asemenea, un stimulent puternic pentru a repeta succesul din America de Nord. In Statele Unite, tehnici cum ar fi fracturarea hidraulica ("fracking") si forajul orizontal au deblocat rezervele vaste, considerate mult timp nerentabile economic, generand o explozie in productia de petrol si de gaze naturale, care alimenteaza o renastere industriala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrol rusia, #petrol neconventional Siberia, #resurse neconventionale petrol , #Petrol