Statutul petrolului trebuie modificat, pentru sporirea securitatii energetice globale

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 14:14
1266 citiri
Statutul petrolului trebuie modificat, pentru sporirea securitatii energetice globale

Pentru mentinerea securitatatii energetice mondiale, petrolul trebuie sa-si piarda statutul de resursa strategica, a estimat directorul Institutului american de analiza a securitatii globale, Gal Luft, informeaza RIA Novosti.

"Petrolul nu trebuie sa mai fie o resursa strategica care sa determine structura economiei mondiale, ci una naturala ca multe altele", a precizat miercuri in cursul unei conferinte tinuta in fata Parlamentului britanic.

Luft a luat exemplul sarii, care deja constituie o resursa strategica datorita importantei sale in conservarea alimentelor si a altor produse de importanta vitala, devenind un produs de consum curent.

"De SUA si Europa produc doar autoturisme care merg pe baza de carburant provenit din hidrocarburi?", a afirmat expertul, dand exemplul Braziliei, unde peste 80% din autoturisme functioneaza pe baza de alti carburanti.

"Trebuie sa producem autoturisme care sa permita proprietarilor sa aleaga intre benzina si carburanti proveniti din hidrocarburi precum gaz etan, metan si butan", a afirmat acesta.

Luft a amintit ca acesti carburanti proveniti din hidrocarburi ar putea fi produsi pe baza de deseuri vegetale, trestie de zahar si alte produse agricole, cultivate in tarile calde, ceea ce prezinta un avantaj in lupta contra emisiilor de gaze cu efect de sera.

"Anumite state din Asia, America Latina si Africa sunt gata sa participe la un astfel de proiect. Occidentul are sansa sa-si reorienteze politica energetica, lasand Orientul Mijlociu si Rusia pentru profitul statelor emergente", a precizat Luft.

Potrivit acestuia, o asemenea actiune ar putea deveni unul dintre principalele axe ale politicii externe a tarilor occidentale, permitand ameliorarea nivelului de viata in statele emergente si elaborarea de strategii in sistemul securitatii energetice pe termen lung.

Potrivit lui Luft, companiile petroliere europene si americane nu sunt afectate de aceasta noua orientare, detinand 8% din resursele mondiale.

"Cea mai mare parte a resurselor petroliere sunt concentrate in mainile unor state precum Arabia Saudita, Iran, Irak, Venezuela si Rusia, unde sunt nationalizate si puse sub controlul statului. Guvernele acestor state nu urmaresc doar sa scoata profit, ci au de asemenea interese geopolitice si ideologice", a precizat expertul.

Potrivit acestuia, pretul petrolului va ramane crescut pe viitor, in timp ce statele membre ale Organizatie tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu intentioneaza sa creasca productia, profitand de conjunctura de pe piata petroliera.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.