Top 10 tari bogate in petrol

Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:57
9511 citiri
Top 10 tari bogate in petrol

Venezuela, Arabia Saudita si Irak ocupa primele locuri in clasamentul celor mai bogate tari din punct de vedere al zacamintelor de petrol, potrivit unei analize realizate de publicatia internationala de profil Energy Digital.

Capul de afis revine Venezuelei, unde, in 2011, presedintele de atunci, Hugo Chavez, a anuntat ca exista zacaminte dovedite de 297 de miliarde de barili, ceea ce a facut ca statul sud-american sa depaseasca liderul mondial de pana atunci, Arabia Saudita, cu mai mult de 30 de miliarde de dolari.

Desi Venezuela continua sa fie unul dintre cei mai importanti furnizori ai Statelor Unite, dezvoltarea campurilor petrolifere a fost afectata de turbulentele politice. Pentru populatie, pretul carburantilor a fost subventionat in mod artificial, astfel ca productia a scazut dramatic, ca urmare a fondurilor insuficiente pentru modernizarea infrastructurii energetice.

Pe locul doi, se situeaza Arabia Saudita, cu rezerve dovedite de titei brut de 267 de miliarde de dolari, adica o cincime din rezervele totale mondiale. Desi la nivelul tarii sunt peste 100 de perimetre mari, jumatate din aceste rezerve sunt concentrate in opt campuri uriase, inclusiv in Ghawar Field, cel mai mare din lume.

Irakul se afla pe pozitia a treia, cu rezerve oficiale de 143 de miliarde de barili. In sector se vorbeste, insa, de o descoperire uriasa de 350 de miliarde de barili, care ar aduce tara pe primul loc in acest top. Insa, din cauza ocupatiei militare, statisticile oficiale nu au mai fost revizuite din 2001.

Pe urmatoarele doua locuri sunt Canada si Iran, cu rezerve de aproximativ 150 de miliarde de barili fiecare, respectiv cam 10% din rezervele totale dovedite de petrol ale omenirii. Iran este si al patrulea mare producator de petrol din lume si al doilea din cadrul OPEC, dupa Arabia Saudita.

Locul sase este ocupat de Kuwait, cu rezerve de 104 miliarde de barili, cea mai mare parte dintre ele aflandu-se in perimetrul Burgan, al doilea cel mai mare din lume de petrol conventional.

Urmeaza Emiratele Arabe Unite, cu 98 de miliarde de barili, o tara mica, dar cu vaste zacaminte. Tot aici gasim al treilea perimetru ca marime din lume, numit Zakum.

Federatia Rusa se claseaza pe locul opt, dupa ce a fluctuat mai multi ani in sus si in jos in acest top, ca urmare a unor factori, precum caderea fostei Uniuni Sovietice, privatizarea industriei, fluctuatiile pretului sau utilizarea noilor tehnologii care a revitalizat productie in campurile vechi. Astazi, Rusia este cel mai mare producator de petrol din lume si, totodata, cel mai mare exportator la nivel mondial.

Aflata pe locul noua, Libia are cele mai mari rezerve din Africa, respectiv 77 de miliarde de barili. Pentru ca este localizata aproape de Europa si datorita costurilor scazute de extractie, Libia a fost atractiva pentru investitorii straini. Totusi, neintelegerile si sanctiunile din ultimii ani au lasat tara mai degraba neexplorata.

Kazahstanul este statul care inchide top 10 al tarilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, cu 49 de miliarde de barili. In aceasta tara exista peste 200 de perimetre petrolifere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top tari bogate petrol, #tari extractie petrol , #Petrol