UE ia in calcul epuizarea rezervelor mondiale de petrol

Marti, 05 Septembrie 2006, ora 02:20
948 citiri

Un sustinator important al teoriei conform careia rezervele mondiale de petrol au atins sau se afla in apropierea nivelului maxim de productie se va adresa unor oficiali ai Uniunii Europene, recentele majorari ale pretului petrolului suscitand interesul european in acest domeniu, conform Reuters.Colin Campbell, un geolog care a lucrat pentru importante companii petroliere, va prezenta, miercuri, o lucrare oficialilor insarcinati cu energia ai UE. Campbell a declarat ca aceasta intalnire este inedita, avand in vedere ca precedentele tentative de a organiza o astfel de intrunire au esuat. "Am incercat sa organizam o astfel de conferinta anul trecut si acum doi ani", a precizat Campbell. "Acest subiect este de extrema urgenta si Uniunea Europeana ar putea fi criticata pentru ca a ignorat acest subiect".

Teoria conform careia rezervele mondiale de petrol sunt aproape epuizate are multi detractori care subliniaza valoarea proceselor tehnologice care ar prelungia perioada de exploatare a rezervelor de petrol. Dar recentele majorari ale pretului petrolului, care a atins la bursa de la Londra valoarea record de 78,65 de dolari pe baril, au facut loc unor viziuni mai pesimiste.

Dintre principalele companii petroliere, compania franceza Total a estimat ca productia de petrol va atinge nivelul maxim in 2020 daca nivelele de exploatare continua sa creasca conform ritmului actual si a avertizat guvernele ca trebuie sa isi reduca cererea pentru a evita o posibila criza. Intr-un proiect de cercetare efectuat in cursul lunii trecute, banca elvetiana de investitii UBS a precizat ca estimeaza atingerea nivelului maxim de productie spre sfarsitul decadei 2020, dar ca aceasta data ar putea fi grabita de starea actuala a sectorului energetic, unde cererea este in continua crestere. Nici un reprezentant al UE nu a fost disponibil pentru a comenta aceasta problema.

Agentia NewsIn