UE poate face fata unei intreruperi a exporturilor de petrol iranian

Luni, 20 Februarie 2012, ora 21:38
1585 citiri
UE poate face fata unei intreruperi a exporturilor de petrol iranian

Uniunea Europeana poate face fata unei intreruperi bruste a exporturilor de petrol ale Iranului in regiune, in conditiile in care cumparatorii de titei se reorienteaza deja inainte de intrarea in vigoare a embargoului UE, a declarat luni un oficial al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE).

Pretul petrolului a atins luni, pentru scurt timp, maximul ultimelor opt luni, de peste 121 dolari pe baril, dupa ce Iranul a anuntat ca a sistat exporturile de petrol catre companii din Marea Britanie si Franta, inainte de embargoul european care va intra in vigoare la 1 iulie.

"Nu credem ca acest anunt va avea un impact real asupra pietei, deoarece Franta si Marea Britanie oricum nu mai cumparau titei iranian", a aratat Didier Houssin, director pentru pietele energiei si securitate la AIE.

Anuntul Iranului a avut loc in conditiile in care cumparatorii europeni si-au redus deja achizitiile de petrol din aceasta tara cu peste o treime, respectiv peste 300.000 de barili pe zi, pentru luna martie, potrivit unor surse din sectorul de profil.

"Daca Iranul va lua decizia sa opreasca imediat exporturile de petrol in Europa, nu credem ca va avea un impact semnificativ asupra pietei", a spus Houssin.

AIE acorda consultanta in domeniul energiei pentru 28 de state industrializate. Membrii AIE sunt obligati sa detina stocuri de petrol de rezerva, in eventualitatea unor probleme de aprovizionare. Agentia a recurs la aceste stocuri anul trecut, in urma opririi exporturilor Libiei.

Houssin a precizat ca agentia monitorizeaza atent situatia si este pregatita sa reactioneze din nou daca va fi necesar.

Presedintele Companiei nationale iraniene a petrolului (NIOC), Ahmad Ghalebani, a avertizat luni ca Iranul va opri vanzarile de petrol si catre alte state europene in afara de Franta si Marea Britanie, daca Europa va continua "actiunile ostile" la adresa Teheranului, a relatat AFP.

Ghalebani a mentionat printre statele vizate Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Olanda.

#import petrol iran, #embargo petrol Iran, #oprire import petrol Iran , #Petrol