Un laureat Nobel vine cu solutii pentru Putin: Trebuie sa uite ca tara are petrol

Joi, 31 Martie 2016, ora 14:30
4078 citiri
Un laureat Nobel vine cu solutii pentru Putin: Trebuie sa uite ca tara are petrol
Foto: Wikimedia

Sir Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 2010, vine cu solutii pentru economia Rusiei, lovita de prabusirea pretului petrolului si de sanctiunile economice impuse pentru declansarea crizei din Ucraina.

In cadrul unei conferinte de presa, Pissarides a precizat ca Rusia trebuie sa-si diversifice economia si sa renunte la dependenta de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, daca vrea sa nu mai semene atat de mult cu o tara din lumea a treia, anunta agentia TASS.

"Puteti iesi destul de usor din aceasta izolare aparenta prin actiunile adoptate pe plan intern. Nu trebuie sa stati cu mainile in san si sa asteptati ca Occidentul sa-si schimbe optica despre Rusia", a afirmat economistul cipriot.

Sanctiunile, inflatia si consumul scazut din Rusia nu ar trebui sa-i preocupe atat de mult pe oficialii de la Moscova, crede laureatul Nobel.

"Nu cred ca principala problema a guvernului este reprezentata de cresterea consumului intern. Exista intotdeauna un risc de inflatie. Economia rusa are probleme mult mai grave decat lipsa cererii.

Cea mai serioasa problema o reprezinta decuplarea de la veniturile generate de exportul de materii prime. Atata vreme cat economia depinde de veniturile generate din petrol si alte resurse naturale, Rusia va fi o tara din lumea a treia si nu o economie moderna", opineaza Pissarides.

Pentru economistul cipriot, o buna abordare pentru diversificarea economiei din Rusia ar consta in adoptarea unor politici industriale si de piata care sa ignore cu desavarsire rezervele bogate de petrol ale tarii.

"Puneti banii obtinuti din vanzarea petrolului intr-un fond de bunastare de care sa nu va atingeti si dezvoltati economia separat de aceste venituri", i-a sfatuit Pissarides pe oficialii rusi.

Laureatul Nobel a criticat si lipsa de transparenta a guvernului de la Moscova, acuzand inconsistenta politicilor economice initiate de oficiali.

"Tranparenta decizionala este un factor esential. Indiferent de ceea ce guvernul vrea sa faca, trebuie sa fie foarte clar in aceasta privinta si sa isi respecte programul initial.

Confuzia creata de nesiguranta este cel mai mare inamic in pietele de capital", a atentionat economistul cipriot.

#criza economica rusia, #diversificare economie Rusia, #sir Cristopher Pissarides, #politici economice Moscova, #venituri petrol , #Petrol