Au votat impotriva, dar tot au de suferit: Scotia poate pierde 80.000 de locuri de munca de pe urma Brexit

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 16:08
6931 citiri
Au votat impotriva, dar tot au de suferit: Scotia poate pierde 80.000 de locuri de munca de pe urma Brexit
Foto: Pixabay

In ciuda faptului ca s-au opus iesirii Regatului Unit din UE, scotienii risca sa suporte din plin efectele Brexit-ului.

80.000 de locuri de munca din Scotia ar putea disparea odata cu retragerea Marii Britanii din Uniune, arata un studiu efectuat de Institutul Fraser of Allander, citat de ziarul The Guardian.

Economistii think tank-ului scotian sustin ca economia zonala va fi zdruncinata serios in cazul unui Brexit derulat in termeni duri intre Londra si Bruxelles.

Varianta unei relatii reci intre Marea Britanie si Uniunea Europeana pare tot mai probabila, dupa ce premierul britanic Theresa May a confirmat ca va reduce substantial numarul strainilor care vor avea drept de munca in regat si va elimina jurisdictia Curtii Europene de Justitie asupra cauzelor disputate in instantele britanice.

Pentru scotieni aceasta ar insemna pierderea a 80.000 de locuri de munca, reducerea in medie a veniturilor salariale cu 2.000 de lire anual si pierderi de 8 miliarde de lire in economia tarii pe urmatorii 10 ani, au apreciat analistii Institutului Fraser of Allander.

Nici in cazul unui "divort amiabil" intre insulari si Europa, Scotia nu scapa fara pierderi economice majore: 30.000 de slujbe pierdute si o reducere a veniturilor anuale cuprinsa intre 800-1200 lire.

Chiar si inainte ca referendumul din Marea Britanie sa prinda contur, Scotia inregistra un deficit bugetar de 15 miliarde de lire, iar faptul ca restul Regatului Unit ramane cea mai mare piata de desfacere pentru marfurile din zona nu este un motiv de bucurie.

Pierderea accesului la piata unica europeana pentru companiile din Marea Britanie va reduce puterea de cumparare a englezilor, galezilor si a nord-irlandezilor, lucru care se va traduce prin diminuarea cifrei de vanzari a producatorilor scotieni.

In prezent, Scotia intretine schimburi comerciale valorand 11,5 miliarde lire sterline cu UE si de 48,5 miliarde cu restul tarilor din Regatul Unit.

Orice dezechilibru care ar reduce cifra schimburilor comerciale ar urma sa aiba un impact mai indelungat decat cel inregistrat dupa criza financiara din 2008, cred expertii institutului din subordinea Universitatii Strathclyde.

Sectoarele cele mai vulnerabile se dovedesc a fi cele ale comertului angro si retail si transport si logistica, cu un impact de 25.000 de locuri de munca desfiintate in cazul scenariului cel mai favorabil.

Un purtator de cuvant al guvernului britanic a recunoscut ca Theresa May l-a cooptat pe ministrul de Externe al Scotiei, David Mundell, in echipa care va lucra la planul de negocieri cu reprezentatii UE pentru a cauta cea mai buna varianta de despartire de blocul comunitar.

"Asa cum mentioneaza si raportul, inca nu am inceput negocierile pentru iesirea din UE, ceea ce face sa para prematura tragerea unor concluzii din asemenea modele speculative", a mai specificat purtatorul de cuvant al premierului Marii Britanii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #pierderi economice Scotia, #locuri de munca Scotia, #economie marea britanie, #negocieri Marea Britanie UE , #PIB