Bugetul general in primele 11 luni are un deficit de 3% din PIB

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 19:36
1049 citiri
Bugetul general in primele 11 luni are un deficit de 3% din PIB

Executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie s-a incheiat cu un deficit de 16,3 miliarde lei, respectiv 3% din PIB, fata de un deficit anual prevazut de 24 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB., potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP) .

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 163,1 miliarde lei, au fost cu 8,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cresteri semnificative s-au inregistrat la incasarile din taxa pe valoare adaugata, care au fost mai mari cu 19,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent si din accize, unde cresterea a fost de 11,6% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

S-au inregistrat, de asemenea, cresteri ale incasarilor din contributii de asigurari sociale, cu 9,9% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, impozitul pe venit, cu 5,5% si impozitul pe profit, cu 2,5%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 33,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent

In acelasi timp, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 179,4 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 1,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, iar ca procent in PIB, s-au redus cu 1,8 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (16,3%), ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Conform MFP, se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-10,9%), subventii (-12%) si asistenta sociala (- 0,9%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 54,9% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 23,6% fata de anul precedent, reprezentand 89,6% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele unsprezece luni in suma de 30 miliarde lei, fata de 26,8 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

#deficit PIB, #buget Romania 2011, #deficit buget Romania, #ministerul finantelor , #PIB