Citi si-a revizuit in sus prognoza pentru cursul de schimb, la 4,10 lei/euro la finalul lui 2009

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 16:19
1127 citiri
Citi si-a revizuit in sus prognoza pentru cursul de schimb, la 4,10 lei/euro la finalul lui 2009

 

Analistii de la Citi si-au revizuit prognoza pentru cursul de schimb la finalul anului, de la 3,95 lei/euro la 4,10 lei/euro, in conditiile in care continua sa mizeze pe aprecierea leului, dar de o amploare mai mica, arata un raport de cercetare al grupului.

 

Astfel, economistii prognozeaza aprecierea monedei nationale pe parcursul anului, pana la 4,15 lei/euro dupa trimestrul al treilea si la 4,10 lei/euro la finalul lui 2009.

"Suntem oarecum dezamagiti de evolutia recenta a leului, dupa incheierea acordului cu FMI, care crescuse probabilitatea unei ajustari mai ordonate pentru Romania. Recunoastem existenta unor riscuri semnificative si posibilitatea turbulentelor in mediul politic inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie. Cu toate acestea, factorii care sustin leul, precum prezenta activa a bancii centrale in piata valutara pentru a evita volatilitatea excesiva, un cadru macroeconomic mai credibil si ajustarea externa puternica, ar trebui sa contracareze aceste riscuri", se arata in raportul Citi.

In prognoza elaborata in mai, analistii de la Citi estimau ca leul va fi cotat cu 3,95 lei/euro la sfarsitul anului, in conditiile in care cadrul macroeconomic s-a imbunatatit, ca urmare a sprijinului financiar de la FMI si UE si a ajustarii peste asteptari a deficitului extern.

Proiectiile elaborate de Citi cu doua luni in urma indicau un curs de schimb de 4,10 lei/euro la jumatatea acestui an, 4 lei/euro la finalul trimestrului trei si de 3,95 lei/euro la finalul acestui an.

 

Citi: Deficitul extern al Romaniei ajunge la 5,5% din PIB in 2009

"Consideram ca ajustarea impresionanta a deficitului extern al Romaniei reflecta, in mare parte, contractia puternica a activitatii economice, in conditiile in care anticipam scaderea produsului intern brut (PIB) cu 6% in acest an, fata de cresterea cu 7,1% in 2008.

In prezent, evolutia de la inceputul anului ne face sa estimam un deficit de cont curent de aproximativ 5,5% din PIB in 2009, de la circa 12,3% din PIB in 2008", se arata in raportul publicat miercuri de Citi.

In mai, analistii grupului isi revizuisera prognoza pentru deficitul extern al Romaniei de la 7,4 la 6,5% din PIB.

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 75,5% in primele cinci luni din 2009, la 1,776 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente, arata datele publicate de BNR.

Fata de aprilie, cand deficitul balantei de plati a insumat 1,182 miliarde euro, deficitul extern a crescut in mai cu 594 milioane euro.

Economistii subliniaza ca, in continuare, ajustarea externa puternica, adancirea deficitului de productie si diminuarea riscurilor pe termen scurt, datorita acordului cu FMI si UE, sunt argumente pentru noi relaxari de politica monetara.

Citi isi metine, astfel, prognoza pentru dobanda de politica monetara, de 7,25% la finalul anului, comparativ cu majoritatea estimarilor din piata, de 8% pe an si cu nivelul actual, de 9% pe an.

 


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#citi, #deficit, #economie, # leu, # apreciere , #PIB