Consilierul lui Boc: In trimestrul al doilea, PIB-ul ar putea cadea cu 9%

Joi, 25 Iunie 2009, ora 11:17
970 citiri
Consilierul lui Boc: In trimestrul al doilea, PIB-ul ar putea cadea cu 9%

Andreea Vass, cea care a avansat aceasta previziune sumbra, spune ca Guvernul are trei variante de masuri pentru a iesi din aceasta situatie: sa creasca taxele, sa scada salariile bugetarilor sau sa isi dea angajatii afara. Economia Romaniei ar putea avea in trimestrul al doilea o contractie extrem de puternica de pana la -9%, dupa cum a declarat ieri, Andreea Vass, consilier al premierului Boc,informeaza Gandul.

O scadere economica anualizata de 9% in al doilea trimestru va fi urmata de o ajustare a politicii fiscale: ori se maresc taxele, ori scad salariile bugetarilor, ori statul va da afara oameni.

Vass a avertizat ca, in aceste conditii, Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru pastrarea integritatii bugetului.

"Ceea ce ramane sub semnul intrebarii tine de reforma administratiei publice, unde avem de ales intre trei optiuni: ori vom creste taxele pentru a colecta mai multe venituri bugetare, ca sa reusim sa acoperim cheltuielile, ori diminuam numarul de angajati in aparatul public sau diminuam salariile in acest domeniu", a declarat Vass.

Ministrul Finantelor a declarat saptamana trecuta ca, intr-un scenariu in care economia nu da semne de relansare, scaderea PIB ar putea fi de 6,5% la finalul lui 2009.

PIB-ul a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2%, anualizat, iar daca aceasta dinamica s-a pastrat si in al doilea trimestru nu este deloc exclus ca previziunea facuta de consilierul lui Boc sa fie confirmata de analiza oficiala a Institutului National de Statistica (INS).

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#taxe, #salarii, #reforma, #PIB, #cheltuieli , #PIB