Deficitul bugetar la 10 luni a ajuns la 13,3 miliarde de lei

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:34
1055 citiri
Deficitul bugetar la 10 luni a ajuns la 13,3 miliarde de lei

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele zece luni din 2011 un deficit de 13,3 miliarde lei, respectiv 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de un deficit anual prevazut de 24 miliarde lei, respectiv 4,4%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP) .

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 148,7 miliarde lei, cu 8,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere inregistrandu-se la taxa pe valoare adaugata. In acest caz, incasarile au fost mai mari cu 21,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Incasarile din accize au crescut cu 12,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar constributiile de asigurari sociale cu 9,2%.

"Impozitul pe profit incasat in luna octombrie este aferent rezultatelor financiare din trimestrul al III-lea, inregistrand o crestere fata de trimestrul al II-lea cu 11,2%. Incasarile totale in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie au fost mai mari cu 1,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent. Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 46,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in datele MFP.

In acelasi timp, cheltuielile au crescut in termeni nominali cu 0,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 161,96 miliarde lei, pe fondul cheltuielilor mai mari pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu 1,7 puncte procentuale.

"Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale. Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-12,8%), subventii (-13,4%) si asistenta sociala (- 1,1%)", potrivit MFP.

Totodata, platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 67% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 24,3 % fata de anul precedent, reprezentand 79,4% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele zece luni in suma de 26,3 miliarde lei, fata de 22,5 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

#pib romania, #deficit romania, #cheltuieli de capital , #PIB