Eurostat confirma raportul INS: Romania, cea mai mare crestere economica din UE

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:09
1480 citiri
Eurostat confirma raportul INS: Romania, cea mai mare crestere economica din UE
Foto: razvanpascu.ro

Romania a avut a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu precedentele trei luni, potrivit celei de-a doua estimari publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,8%, Romania este lider in UE, urmata de Polonia (0,9%), Marea Britanie, Slovenia si Grecia (toate cu un avans de 0,7%). Scaderi s-au inregistrat in Cipru (minus 0,4%), Austria (minus 0,3%) si Italia (minus 0,1%).

Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,2% dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,3%, dupa un avans de 0,2% in trimestrul al doilea.

In ritm anual, cresterea zonei euro s-a mentinut in perioada iulie-septembrie la 0,8% in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1,3%, acelasi cu cel inregistrat in trimestrul al doilea.

Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in Polonia (3,4%), Ungaria si Slovenia (ambele cu 3,1%), Romania si Marea Britanie (ambele cu 3%). Scaderi s-au inregistrat in Cipru (minus 2%), Croatia si Italia (ambele cu minus 0,5%) si Finlanda (minus 0,3%).

Datele Eurostat sunt similare cu estimarile anuntate de Institutul National Statistica (INS), potrivit carora economia Romaniei a crescut in trimestrul trei din acest an cu 1,8% fata de trimestrul doi, iar avansul a fost de 3% comparativ cu perioada similara din 2013.

#crestere economica UE, #Romania crestere economica mare , #PIB