Federal Reserve mentine dobanda cheie

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 11:40
1647 citiri
Federal Reserve mentine dobanda cheie

Banca centrala americana, Federal Reserve, va incheia miercuri o intrunire de politica monetara de doua zile, in urma careia ar urma sa confirme sprijinul acordat economiei, prin mobilizarea a sute de miliarde de dolari, relateaza AFP, transmite NewsIn.

In contextul noilor evolutii economice de la ultima intrunire a Comisiei pentru politica monetara, acesta ar trebui sa mentina dobanda cheie la nivelul actual, de aproape 0%, din decembrie.

Unul dintre liderii bancii centrale, Dennis Lockhart, este de parere ca "economia prezinta semne de stabilizare, dar inca mai mare are un drum lung de parcurs pana la o revenire".

Federal Reserve, care asteapta ca pana la finalul anului economia sa reinceapa sa creasca, nu ar trebui sa modifice dispozitiile exceptionale de sustinere a creditarii si nivelului lichiditatilor pentru a permite economiei Statelor Unite sa faca fata crizei financiare.

Multi economisti sunt de parere la ora actuala ca o revenire a cresterii va fi vizibila in al treilea trimestru, dar unul dintre guvernatorii bancii centrale, Elizabeth Duke, a avertizat asupra "retragerii premature a politicilor de sustinere a sectorului financiar", de la mijlocul lunii iunie.

Produsul intern brut al Statelor Unite a scazut cu 5,7% in primul trimestru, in termeni anuali, arata estimarile Departamentului Comertului.

De asemenea, Federal Reserve mizeaza pe o scadere intre 1,3% si 2% a PIB-ului, in 2009, si o crestere de pana la 3% in 2010.

#Federal, #Reserve, #dobanda, #cheie, #politica, #monetara , #PIB