FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute (2)

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 08:12
1215 citiri
FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute (2)

In prima parte a articolului, vorbeam despre PIB, indicatorul din care ne-am facut un fetis si care, in limitele sale economice, nu este capabil sa masoare decat parametri financiari. 

O lume prospera, care da foc la masini si magazine

In legatura cu aceasta, un profesor american a descoprit ca in micutul stat Bhutan, din Himalaya, guvernul se ghideaza dupa alti indicatori, mai generosi, in timp ce noi nu vrem sa recunoastem decat PIB, cel pe care specialistii il socotesc singurul valoros, in timp ce lumea se declara din ce in ce mai nemultumita.

Si, cand zic lumea, nu ma refer neaparat la sondaje. Sondajele le fac tot expertii si economistii, pe esantioanele socotite ca reprezentative.

Cand zic lumea ma gandesc la anumite categorii de oameni care, in loc sa se simta fericiti ca traiesc intr-o societate cu un PIB atat de ridicat, se dau in spectacol, spargand vitrinele, dand foc automobilelor, distrugand parcurile publice si cerand demisia demnitarilor.

Asemenea imagini nu trebuie cautate in capitala Somaliei, a statului Congo sau a statului Samoa. Ele s-au gasit foarte de curand la Paris, Londra, Madrid, Berlin. Sunt exact locurile cu un PIB de invidiat, dar cu oameni nefericiti, nemultumiti si violenti.

Un stat fara convulsii sociale

O alta personalitate in domeniu, profesorul Peter Singer, de la Universitatea din Princetown, impresionat de relatarile despre statul himalayan Bhutan, s-a depalasat si el in zona, hotarat sa cerceteze indicatorul global cu care lucreaza personalitatile locale.

A avut sansa sa asiste la o conferinta nationala organizata pe tema indicatorului lor, "Fericirea interna bruta", descoperind ca tema este evoluata dintr-o veche traditie, fara pretentii de teorie, pe care conducatorii au preluat-o si au facut-o principiu de lucru.

Din concluziile sale, publicate in Project Syndicate, remarcam faptul ca niciun conducator al satului Bhutan nu si-a facut un scop unic din a urmari indicatori economici. Ei si-au formulat indicatori proprii, cam rudimentari, in care au inclus, asa cum s-au priceput, criterii care asigura bucuria imateriala a oamnilor, multumirea lor si, ca urmare - zic ei - fericirea.

Din vremuri imemoriale, in statul Bhutan nu s-au manifestat nemultumiri, razvratiri sau proteste. Inainte de a aparea protestul, conducatorii sesizeaza dereglarea indicatorului lor global. Daca mocneste nemultumirea, n-o lasa sa evolueze.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pib, #fib, #fericire, #bani , #PIB