FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute, in locul sperietorii PIB

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 07:37
1197 citiri
FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute, in locul sperietorii PIB

Omenirea se afla in fata unui paradox. Traim intr-o lume cu o bogatie globala cum n-a mai fost atinsa niciodata in trecut, dar suntem nemultumiti.

Lumea aceasta a noastra a invins ciuma si holera, infrunta tuberculoza, s-a vaccinat de variola, nu tremura de teama hunilor si gotilor, dar se teme de PIB, simbolul indicatorului "Produsul Intern Brut". De asta, ne plangem noi.

Indicatorul care te ameteste

In majoritatea sondajelor facute de institutii respectabile, declaram darz ca mergem pe un drum gresit. Cei intrebati vad prezentul in negru, iar viitorul si mai negru. Speranta in ziua de maine a scazut, speranta in ziua de poimaine pluteste in necunoscut.

Daca intrebi expertii, politicienii, analistii de tot felul iti vor raspunde la unison: cheia problemei se numeste PIB.

Daca intri in detalii, ametesti. Problema este ca in luna curenta PIB a crescut mai putin decat crescuse in aceeasi luna a anului trecut, iar pe intreg anul va reveni, dar nu va ajunge asa cum era acum doi ani.

Simti cum incet, incet, PIB devine un numar fatidic. Este ca numarul "pi", pe care nu-l poti rosti exact nici cu cinci milioane de zecimale, iar numarul acesta, PIB, atat de imprecis, care creste si descreste de la o luna la alta este singura explicatie pentru care noi sutem condamnati sa ramanem nemultumiti si convinsi ca mergem pe un drum gresit.

Banii nu aduc fericirea

Recunosc, n-as fi indraznit sa spun si altora aceste idei care imi framanta capul, daca nu citeam, exact pe tema asta, un articol publicat in Project Syndicate de o somitate: profesorul Jeffrey D. Sachs, director la Earth Institute, in cadrul Universitatii Columbia, SUA, consilier al secretarului general ONU.

Profesorul Sachs considera ca PIB este numai unul din numerosii indicatori capabili sa masoare fericirea noastra, si anume acel indicator, cu care jongleaza economiistii, finantistii, bancherii si afaceristii.

Dar bucuria noastra de a trai, satisfactia vietii nu sunt numai de natura materiala. Afirmatia ca poti cumpara orice cu bani este o paradigma invechita. Poti cumpara haine, mancare, casa si masina. Toate sunt bune, dar nu poti cumpara sanatatea, dragostea, multumirea, intr-un cuvant, fericirea. Pentru PIB, acestea nici nu exista.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#pib, #produs intern brut, #fericire bani , #PIB