MFP: Fondurile europene primesc 0,25% din deficitul negociat cu FMI

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 15:26
1476 citiri
MFP: Fondurile europene primesc 0,25% din deficitul negociat cu FMI
Foto: nasul.tv

Deficitul bugetar convenit de autoritati cu institutiile financiare internationale, de 1,83% din produsul intern brut, cuprinde un procentaj special, de 0,25 puncte procentuale din PIB, pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, iar majorarea deficitului a fost necesara in contextul in care bugetul pe anul viitor nu cuprinde taxe si impozite suplimentare, a declarat ministrul Finantelor Publice (MFP), Ioana Petrescu.

"Acest deficit pe cash de 1,83% este, de fapt, 1,832%. Am negociat la fiecare zecimala, au fost negocieri foarte dure. Pe fonduri europene, noi avem doua exercitii bugetare suprapuse anul viitor si trebuie sa punem foarte multi bani acolo pentru cofinantare. Este o prioritate pentru 2015 si noi nu am vrut sa taiem din aceste fonduri. S-a discutat foarte mult cu Comisia Europeana.

S-a ajuns la aceasta cifra si pentru ca s-a negociat, practic, un procentaj in plus peste deficitul bugetar de 0,25 puncte procentuale tocmai pentru cofinantare la fonduri europene.

Deci, in acest 1,832 intra si un 0,25, procentaj care se duce direct pe fonduri europene", a explicat Ioana Petrescu, marti, la Romania TV, citata de Agerpres.

Ministrul Finantelor a mai spus ca, in acest fel, s-a reusit suplimentarea sumelor pentru cofinantare, fara a se apela la taxe si impozite suplimentare.

"Am putut sa punem mai multi bani pentru cofinantare in buget pentru ca, desi facem un buget unde nu punem nicio taxa in plus, nu am vrut in niciun caz sa taiem de la fonduri europene. Este o prioritate pentru anul viitor ca absorbtia sa fie cat mai mare", a mai spus Ioana Petrescu.

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca exista un acord de principiu cu delegatia FMI, CE si BM privind bugetul de stat pe 2015, conform caruia deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB.

"Datele principale pe care se construieste bugetul se refera la un deficit de 1,83% din PIB. Este un deficit care, pe de o parte, raspunde dorintei de a arata rigurozitate bugetara si capacitate de atingere a obiectivelor noastre asumate prin Tratatul fiscal (...), pe de alta parte, insa, nu pune o presiune mult prea mare pe cheltuieli, si in special aici vorbim si de drepturi salariale, drepturi sociale si proiecte de investitii fie cele finantate din fonduri europene, fie cele din bugetul de stat.

Vom avea un buget in suma totala de 238 de miliarde de lei - din care 225 sunt venituri si 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. S-a luat in considerare si s-a acceptat de catre partenerii nostri internationali estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014 de 2,5% din PIB', a anuntat Ponta la Palatul Victoria.

#Petrescu fonduri europene, #Petrescu deficit bugetar, #deficit fonduri europene , #PIB