Forbes: PIB-ul Romaniei si al Ungariei, egal cu cel al Greciei

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 10:22
2371 citiri
Forbes: PIB-ul Romaniei si al Ungariei, egal cu cel al Greciei

Criza economica care a urmat colapsului financiar din 2008-2009 ar putea avea urmari grave atat in plan social cat si in plan economic asupra statelor din Europa de Est.

Faptul ca PIB-ul Greciei este egal cu suma dintre cel al Romaniei si Ungariei, protestele din Romania si masurile totalitare din Ungaria sunt doar o parte dintre consecinte, scrie Forbes

in centrul atentiei din cauza datoriilor suverane sunt PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), colapsul economic care a urmat crizei financiara din 2008-2009 are inca efecte grave atat pe plan social cat si economic in fostele tari comuniste din Europa de Est.

Efectele crizei economice pot fi ilustrate de raportul dintre inmatricularile din 2007 fata de cele din 2011. Numarul inmatricularilor in Ungaria a scazut cu 73,7%, pe cand in Romania cu 74,1%. La nivelul UE, numarul inmatricularilor a scazut cu 15,8%, scrie

In plus, PIB-ul Ungariei combinat cu cel al Romaniei este aproximativ egal cu cel al Greciei.

Masurile de austeritate au implicatii atat in plan politic, dar si social.

In Ungaria, Viktor Orban urmareste izolarea tarii prin masuri care nu sunt conforme cu politica economica la nivelul Uniunii Europene, printre care dominarea bancii centrale, noteaza Forbes.

In Romania, oamenii au protestat in Bucuresti cerand alungarea unui guvern care a impus masuri de austeritate. Sursa nemultumirilor nu este doar de pe piata interna. Numarul locurilor de munca din strainatate a scazut si sunt din ce in ce mai putini romani care trimit bani in tara.

Potrivit sursei citate, violentele si masurile totalitare vor prelungi criza financiara in tarile est-europene, intrucat investitorii vor evita aceste zone.

#economie Romania Ungaria, #proteste Romania Ungaria, #PIB Romania Ungaria, #criza financiara Romania Ungaria , #PIB