Gazele de sist. La Pungesti, localnicii protesteaza, Chevron foreaza VIDEO

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:20
2714 citiri
Gazele de sist. La Pungesti, localnicii protesteaza, Chevron foreaza VIDEO

Chevron a inceput, luni dimineata, lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui. Protestele au escaladat, dar par a fi inutile atata timp cat exploatarea gazelor de sist a devenit politica de stat.

La Pungesti, pe teren, au ajuns primele utilaje de la firma care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Localnici continua sa protesteze impotriva exploatarii de gaze de sist, fiind adunati in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Sursa: Digi24

Luni,jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii cei care stau in tabara protestatarilor, care au spus ca, in total, au fost ridicate 30 de persoane.

Prefectura Vaslui a pierdut procese cu consiliile locale

Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.

Sursa foto: Barlad Online

Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de autoritatile in cauza au fost atacate in instanta de catre Prefectura..

Practic, magistratii vasluieni au considerat legale hotararile consiliilor locale pe motiv ca resursele minerale "gaze de sist" nu au fost declarate de interes national in Legea Petrolului. Prefectura Vaslui a anuntat ca va ataca cu recurs hotararile instantei de judecata.

Care sunt parerile despre exploatarea gazelor de sist

Explorarea gazelor de sist in Romania este obligatorie, pentru a avea o harta a resurselor care se gasesc in subsolul romanesc, conform ministrului Economiei, Andrei Gerea.

In acelasi timp, si presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca este in favoarea exploatarii gazelor de sist, dar pentru a se concretiza proiectele in aceasta privinta ar fi fost necesara o mai buna comunicare a Guvernului, dar si sprijin din partea opiniei publice.

In judetul Vaslui au aparut protestele populatiei impotriva exploatarii gazelor de sist dupa ce in judetul Galati, in toamna au fost multe cutremure de mica intensitate, insa activitatea seismica din zona este mai putin obisnuita. Aceste fenomene au redeschis discutiile privind riscurile tehnologiei de fracturare hidraulica, in balanta cu beneficiile economice pe care le aduce exploatarea resurselor naturale.

Chevron a concesionat mai multe perimetre pentru activitati de explorare si, eventual, de exploatare a gazelor de sist, in judetul Vaslui, unde sunt zone sensibile din punct de vedere geologic, la o activitate de exploatare.

In judetul Galati, expertii geologi au constatat pagube insemnate doar in cazul a cinci locuinte, insa se apreciaza ca eventuale alunecari de teren in Vaslui ar putea impune relocarea unor sate intregi. In 2006, o serie de aluncari de teren masive a afectat grav cateva sate din Gorj, dupa ce 200 de case au fost inghitite de pamant in cateva ore.

Fost guvernator Michigan: N-ar fi o surpriza ca in spatele protestelor sa fie Rusia

La randul sau, republicanul John Engler, presedintele Business Roundtable (BRT), asociatia managerilor celor mai puternice corporatii americane, a sugerat ca in spatele protestelor impotriva gazelor de sist s-ar putea afla interese din Rusia, adaugand ca e doar o opinie, fara a detine dovezi in aceasta directie.

John Engler, fost senator si fost guvernator al statului Michigan, a admis ca in societati deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de parere ca provocarea este, daca te afli de cealalta parte a baricadei, sa explici cu atentie si cu multe detalii de ce crezi ca este o decizie potrivita.

Chevron, a doua mare companie petroliera americana, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere in judetul Constanta si unul in apropiere de Barlad, in judetul Vaslui. Compania si-a exprimat interesul pentru a explora si a extrage gaze de sist din aceste perimetre.

Romania importa gaze pentru care plateste 1,5% din PIB

Daca Romania va trece la etapa extractiei gazelor de sist in 2019 - 2020, va ajunge exportator de gaze la orizontul anilor 2025. In acelasi timp, extractia gazelor de sist va avea o contributie la economia tarii, 2% din PIB si va reduce pretul gazelor pe piata cu 15 - 25%.

Factura de import de gaze ajunge la 1,5% din PIB-ul Romanie, putand fi comparat cu bugetul de la Aparare. Exporturile de gaze vor aduce un plus total de 2% in PIB-ul total al tarii, sunt de parere expertii.

Un alt avantaj al exploatarii de gaze de sist este scaderea cu 15-20% a tarifelor gazelor.

Romania are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud, se arata intr-un studiu al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

In aceste zone se afla formatiuni de roci argiloase cu potential gazeifer, roci din care se extrag resursele de tipul "shale gas", termen care a devenit cunoscut in limba romana sub denumirea de "gaze de sist". Formatiuni se gasesc la adancimi de peste 2.500-3.000 de metri.

Pe langa zonele cu potential ridicat, mai exista si alte zone cu conditii potentiale de existenta a zacamintelor de gaze de sist in Depresiunea Getica, Depresiunea Panoniei si Bazinul Transilvaniei.

Romania mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10-15 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Chevron Pungesti, #gaze de sist, #romania pungeni, #Chevron Romania , #PIB