Guvernul, mai optimist decat FMI, privind cresterea economica a Romaniei

Marti, 14 August 2012, ora 12:55
2655 citiri
Guvernul, mai optimist decat FMI, privind cresterea economica a Romaniei

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza o crestere economica de 0,9% pentru anul 2012, in timp ce Guvernul estimeaza o crestere de 1,2 procente pentru anul in curs.

Seful misiunii FMI in Romania a anuntat ca prognoza de crestere economica pentru anului 2012 se gaseste in jurul valorii de 1%, mai exact 0,9% si este sub nivelul preconizat de Guvern, de 1,2%. Potrivit acestuia, recuperarea ar trebui sa inceapa din anul 2013.

FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice

Cresterea economica pe care o estimeaza Guvernul a fost revizuita in repetate randuri. La elaborarea bugetului pe anul 2012, autoritatile au luat in calcul o crestere economica de 1,8-2,3%, revizuita apoi la 1,5%, dupa negocierile cu FMI.

Saptamana trecuta, guvernul a revizuit din nou in scadere prognoza de crestere economica pentru anul 2012 de la 1,5% la 1,2%, printr-o nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetara.

Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012

Estimarile guverului sunt in concordanta cu cele ale Bancii Mondiale (BM), care a estimat o crestere economica de 1,2% pentru Romania, potrivit datelor incluse in ultimul Raport economic periodic al UE11. Pentru anul urmator, BM a estimat o crestere economica de 2,8% pentru Romania.

Institutul National de Statistica a raportat, marti, primele estimari privind situatia economica a Romaniei pentru primele luni ale anului. Astfel, potrivit INS, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut comparativ cu primele sase luni din 2011 cu 0,8%, pe serie bruta si cu 1,4% pe serie ajustata sezonier.

In trimestrul al doilea, economia Romaniei a inregistrat o crestere de 0,5% comparativ cu primul trimestru, iar fata de aceeasi perioada din 2011 avansul a fost de 1,2% pe serie bruta si 1,7% pe seria ajustata sezonier.

#economie Romanie FMI, #estimare crestere economica Romania, #BM crestere economica Romania, #economie Romania 2012 , #PIB