Industria, agricultura si comunicatiile, cea mai mare contributie la cresterea PIB

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:51
1719 citiri
Industria, agricultura si comunicatiile, cea mai mare contributie la cresterea PIB
Foto: evz.ro

Industria, agricultura si sectorul comunicatiilor au contribuit cel mai mult la cresterea Produsului Intern Brut /PIB/ atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, a declarat, miercuri, presedintele Institutului National de Statistica /INS/, Tudorel Andrei, intr-o conferinta de presa.

"Prima caracteristica a economiei in primul trimestru se refera la industrie, cu o pondere de peste 30% in PIB. Lucrul foarte bun este ca aceasta s-a mentinut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, are contributia cea mai mare la cresterea PIB, adica aproape jumatate din PIB in aceasta perioada. De asemenea, agricultura, dupa ce semestrul trecut a avut o contributie negativa, in acest moment are o contributie pozitiva, de 0,2%', a explicat Andrei, transmite Agerpres.

Potrivit oficialului INS, in sectorul tranzactiilor imobiliare a existat o mentinere a activitatii, iar in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor contributia in PIB s-a situat la 25%.

"Sectorul informatiei si comunicatiilor detine 5% din PIB, dar are o contributie semnificativa la cresterea inregistrata in aceasta perioada, respectiv de 25%. Exista doua ramuri care au avut influenta negativa asupra dinamicii PIB, atat la trimestru, cat si la noua luni: constructiile si intermedierile financiare. La calcularea PIB prin metoda de cheltuieli trebuie spuse doua lucruri: primul este ca aceste cheltuieli in consumul final pentru gospodariile populatiei si exportul net au contribuit decisiv la cresterea PIB. La noua luni, exportul a scazut cu 8,9% in raport cu aceeasi perioada, iar importurile cu 7,8%. In acest sens, s-a redus deficitul', a precizat seful INS.

Acesta a adaugat ca la capitolul formarii brute de capital fix contributia a fost negativa la formarea PIB, atat la nivelul trimestrului III, cat si la noua luni.

"Daca pe primele sase luni ponderea contributiei pe formarea bruta de capital fix a fost de aproape 17%, la noua luni ponderea acestui element s-a marit la peste 22%', a spus Tudorel Andrei.

Conform datelor INS, publicate miercuri, Produsul Intern Brut /PIB/ al Romaniei, in trimestrul III 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014. Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,0% pe seria ajustata sezonier.

In primele noua luni ale anului in curs, PIB a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta, si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier.

In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, PIB a scazut, in trimestrul II 2014, cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013.

Datele publicate in octombrie de catre Statistica aratau, pentru trimestrul doi comparativ cu primul trimestru, o scadere de 0,9%, iar pentru primul trimestru din an fata de trimestrul patru din 2013, un recul de 0,1%.

La inceputul lunii octombrie, Fondul Monetar International a revizuit in crestere la 2,4% estimarile referitoare la avansul produsului intern brut al Romaniei in acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. In raportul publicat in primavara acestui an, FMI estima o crestere de 2,2% pentru economia romaneasca.

De asemenea, Comisia Europeana a revizuit in scadere previziunile privind avansul economic al Romaniei in 2014 si 2015, estimat la 2% si respectiv 2,4%, fata de 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, cum prognozase in mai Executivul comunitar, cu prilejul previziunilor de primavara.

Autoritatile de la Bucuresti se asteapta la o crestere economica de 2,8% in acest an chiar daca avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. In 2013, economia romaneasca a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de crestere din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industria contributie crestere PIB, #agricultura contributie crestere PIB , #PIB