Oamenii de afaceri despre primele trei luni din 2010: Va fi mai greu decat anul acesta

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 10:02
1421 citiri
Oamenii de afaceri despre primele trei luni din 2010: Va fi mai greu decat anul acesta

Oamenii de afaceri romani sunt de parere ca primul trimestru din 2010 va fi extrem de dificil pentru business, in special pentru pietele care au cazut cel mai puternic in acest an, cum este sectorul imobiliar sau electroretailul.

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat o corectie majora, de 7,6% in primul trimestru al acestui an si 8,8% in cel de-al doilea trimestru din 2009. Majoritatea analistilor economici estimeaza ca economia se va redresa in ultimul trimestru al anului, revenirea pe teritoriu pozitiv fiind estimata in 2010. Antreprenorii romani nu sunt la fel de optimisti.

Lorand Szarvadi, director si actionar al retelei Domo, al doilea jucator din piata cu afaceri de 207 mil. euro anul trecut, spune ca eletroIT-ul va avea un decalaj mai mic in al patrulea trimestru al anului pentru ca anul trecut vanzarile erau deja la un nivel redus, dar ca inceputul anului viitor va fi din nou dificil pentru eletroretail.

"O revenire inceata si constanta prevad incepand cu lunile iulie-august. Pana atunci, in februarie si martie va fi o perioada foarte grea", a spus Szarvadi.

"Acum IT-ul sufera foarte mult, dar piata trece de 800 de milioane de euro, poate 850 de milioane de euro. Anul viitor trebuie sa ajunga iar la un miliard de euro, dupa care vor urma cresteri normale de 5%. Trebuie sa ne obisnuim cu cresteri de o singura cifra."

Constrangeri tot mai mari de la bancheri

Adrian Cazu, directorul magazinelor Benvenuti, este de parere ca "urmatoarea perioada va fi dramatica, iar in T1 2010 retailul va mai inregistra scaderi de cateva procente fata de aceeasi perioada a lui 2009, cand piata s-a diminuat cu circa 30%".

In opinia lui, vor exista inchideri de magazine si de fabrici in perioada urmatoare. "Vor fi constrangeri si mai mari din partea bancilor, iar in piata nu se vor mai deschide prea multe centre comerciale".

Piata materialelor de constructii: Revenim pe crestere in 2011

"Estimam ca 2010 va fi cel mai dificil an pentru piata autohtona a mortarelor, din cauza scaderii cu 10% a noilor proiecte lansate la sfarsitul lui 2009 si in prima jumatate a lui 2010. In urma semnalelor pe care le primim de la dezvoltatori, ne asteptam la o revigorare a pietei mortarelor incepand cu prima jumatate a lui 2011", apreciaza Augustin Russu, directorul general al Baumix.

Industria alimentara, mai optimista

Producatorii de lactate si panificatie sustin insa ca economia da semne de revenire si estimeaza pentru anul viitor o crestere atat a pietei, cat si a afacerilor.

Constantin Boromiz, proprietarul celui mai mare producator de panificatie - Boromir -, spune ca asteapta pentru ultimul trimestru din acest an o crestere intre 5 si 7% a afacerilor Boromir, in timp ce pentru primul trimestru al anului viitor estimeaza o crestere a afacerilor grupului de 10-12%. "Am vazut semne de revenire in economia europeana, iar Romania reactioneaza repede la aceste impulsuri."

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, # scaderi, # industrii, # revenire, # pib , #PIB