PIB-ul Romaniei va creste accelerat in urmatorii 2 ani, depasind Europa emergenta

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 15:30
1891 citiri
PIB-ul Romaniei va creste accelerat in urmatorii 2 ani, depasind Europa emergenta
Foto: tion.ro

Economia Romaniei va creste intr-un ritm sustinut in urmatorii doi ani, de peste 3%, depasind cele mai multe tari din Europa emergenta, recuperarea fiind sprijinita de trecerea de la o crestere bazata pe exporturi la un avans generat de cererea interna, relateaza Emerging Europe Monitor.

"Recuperarea economica in Romania va avansa la un model mai sustenabil in urmatorii ani, pe masura ce tara va depinde mai putin pe exporturi pentru a sprijini cresterea", se arata intr-o analiza a al firmei de cercetare de piata Business Monitor International (BMI), citata Emerging Europe Monitor, publicatie lunara parte a BMI, potrivit Mediafax.

Produl intern brut al Romaniei a avansat in trimestrul al treilea cu 3,2% in termeni reali fata de aceeasi perioada anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

"Cifrele au fost cu mult peste estimarile din piata si vin in sprijinul deciziei noastre de a ramane relativ optimisti in privinta evolutiei economice, in ciuda unei cresteri exceptional de slabe pentru cel de-al doilea trimestru, de 1%", noteaza analistii BMI.

BMI estimeaza o crestere economica in Romania de 3,4% anul viitor si de 3,6% in 2016.

"Asta sugereaza ca Romania ar trebui sa depaseasca cele mai multe tari din Europa emergenta in urmatorii ani", potrivit raportului.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o crestere economica de 2,5% pentru anul viitor, potrivit datelor cuprinse in prognoza de toamna. Cifra este apropriata de estimarile avansate de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International, de 2,4% respectiv 2,5%, dar sub prognoza de crestere anticipata de Banca Mondiala in iunie, de 3,2%.

#crestere pib romania, #economie Romania crestere , #PIB