Romania a inregistrat a patra scadere economica din UE

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 13:49
906 citiri
Romania a inregistrat a patra scadere economica din UE

 

Romania a avut in trimestrul al doilea din acest an a patra scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 8,8% fata de trimestrul similar din 2008, mult peste media de ansamblul intregii UE de 4,8%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat,informeaza Newsin.

 

In zona euro, produsul intern brut s-a contractat cu 4,7%, potrivit datelor estimative ale biroului european de statistica.

Polonia
a fost singurul dintre statele membre care au raportat date catre Eurostat ce a inregistrat o crestere a economiei in al doilea trimestru, cu 1,4% fata de aceeasi perioada din 2008.

In trimestrul II, cele mai semnificative diminuari ale economiei au avut loc in Lituania (-20,4%), Letonia (-18,2%), Estonia (-16,6%) comparativ cu intervalul similar din 2008.

Fata de trimestrul anterior, economia Romaniei s-a comprimat cu 1,2%, a cincea scadere din UE, peste media de la nivelul intregului bloc comunitar, de 0,2%, si peste contractia de la nivelul zonei euro, de 0,1%, arata datele Eurostat.

Marti, Institutul National de Statistica din Romania a revizuit usor in scadere datele din prima estimare, anuntand o contractie a economiei romanesti cu 8,7% fata de trimestrul II 2008 si cu 1,1% comparativ cu trimestrul anterior.

In perioada aprilie-iunie, consumul gospodariilor a stagnat in UE si a crescut cu 0,2% in zona euro, in timp ce investitiile s-au micsorat cu 1,9% in UE si cu 1,3% in zona euro.

Exporturile au scazut cu 1,5% in UE si cu 1,1% in zona euro, iar importurile s-au diminuat cu cate 2,8% in blocul comunitar si in cele 16 state care sunt in zona euro.

Economia SUA s-a redus cu 3,9% fata de trimestrul al doilea din 2008, iar cea a Japoniei s-a comprimat cu 6,5% in acelasi interval.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#PIB, #economie, #investitii, #exporturi, #importuri , #PIB