Salariile bugetarilor s-ar putea mentine in 2013 la nivelul de acum

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:15
1690 citiri
Salariile bugetarilor s-ar putea mentine in 2013 la nivelul de acum

Salariile bugetarilor se vor mentine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, pe intreg parcursului anului 2013, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

"In eventualitatea in care nivelul salariilor nu s-ar pastra la un nivel similar celui din decembrie 2012 si pentru anul 2013, cheltuielile bugetului general consolidat s-ar majora cu circa 44,3 miliarde lei, reprezentand 6,8% din PIB. Aceste cheltuieli suplimentare sunt nesustenabile din punct de vedere financiar", arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit sursei citate, in anul 2013, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

De asemenea, in anul 2013 se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 indemnizatiile privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, drepturile privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, indemnizatiile privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961, precum si indemnizatia pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania si cuantumul indemnizatiei presedintelui Consiliului National al Persoanelor Varstnice.

Salariile bugetarilor au fost fi majorate, de la 1 decembrie, cu 7,4% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, banii urmand sa intre efectiv in plata in ianuarie 2013.

Aceasta este a doua etapa de majorare a salariilor bugetarilor stabilita prin Ordonanta de Urgenta 19/2012 a Guvernului Ponta in vederea recuperarii reducerilor salariale din iunie 2010. Prima etapa de majorare a fost in iunie, cand salariile bugetarilor au crescut cu 8% fata de nivelul din mai.

#salarii bugetari 2013, #ordonanta salarii bugetari, #nivel salarii bugetari, #majorare salarii bugetari , #PIB