Stiglitz critica folosirea PIB-ului ca indicator pentru masurarea economiei unei tari

Duminica, 17 Martie 2013, ora 18:05
2015 citiri
Stiglitz critica folosirea PIB-ului ca indicator pentru masurarea economiei unei tari
Foto: Business Insider

Laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a criticat folosirea Produsului Intern Brut (PIB) ca indicator pentru masurarea economiei unei tari intrucat nu include modul de distribuire a bogatiei.

In cursul unei conferinte tinute la Universitatea Dhurakij Pundit din Bangkok, renumitul economist american a sustinut ca masurarea unei economii ar trebui sa se realizeze in functie de venitul mediu pe locuitor, sustenabilitate si distributia bogatiei, mentioneaza ziarul "Bangkok Post".

Sporirea nivelului de mecanizare si cresterea productivitatii in industrie au dus la situatia in care oferta a depasit cererea, ceea ce genereaza somaj si obliga forta de munca sa treaca preponderent in domeniul serviciilor. "Atunci cand cresterea economica este sub 3-4 %, nu se creeaza necesar net de munca si singura varianta este cresterea productivitatii, dar aceasta nu este solutia corecta", a explicat profesorul de la Universitatea Columbia din SUA.

"Exista o legatura intre inegalitate si instabilitate. Pietele nu sunt in mod obligatoriu corecte, sefii din domeniul pietelor financiare au incasat bonusuri uriase in timp ce americanii au ramas fara locuri de munca", a afirmat el, referindu-se la criza izbucnita in 2008.

"Ironia consta in faptul ca actuala situatie din lume este asa cum stim pentru ca s-a inregistrat o mare crestere a productivitatii, care ar fi trebuit sa duca la o crestere a nivelului de trai al tuturor cetatenilor, dar acest lucru nu s-a intamplat", a concluzionat acest critic al neoliberalismului, care estimeaza ca SUA nu isi vor echilibra nivelul somajului nici in zece ani.

#PIB masurare economica, #indicatori performanta economica, #distribuire bogatie economii, #masura performanta economie , #PIB