Valcov: Nu vom accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4% din PIB

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 15:07
1478 citiri
Valcov: Nu vom accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4% din PIB
Foto: obiectiv.info

Fondul Monetar International /FMI/ a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015, dar autoritatile romane considera inacceptabil un deficit bugetar mai mic de 1,4% din PIB.

'Romania nu isi poate permite azi sa coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (...) Mandatul meu este de a nu cobori sub 1,4%, care oricum este prea mic si prea apasator pentru situatia Romaniei de azi. Orice discutie sub 1,4% este inacceptabila. Daca s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o ingenunchere definitiva a economiei romanesti', a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, la Antena 3, potrivit Agerpres.

El a precizat ca solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansata in cursul discutiilor tehnice, care au avut loc in noaptea de joi spre vineri.

'Am fost informat de echipa tehnica de la minister ca azi noapte, in cadrul discutiei tehnice, FMI ar fi introdus in discutie acest element nou, pe care noi nu-l stiam, acela de a lua in calcul discrepantele istorice (dintre deficitul calculat pe cash si cel calculat pe metodologia ESA - care ia in calcul si angajamentele de plata - n.r.)', a spus Valcov.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferenta intre solicitarea FMI si nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 - 4 miliarde lei, care ar trebui taiati din buget, de la investitii publice.

'Intalnirea oficiala cu FMI va avea loc astazi (vineri n.r.), la 15.00, iar mandatul meu de negociere este acela de a apara interesele Romaniei. Nu exista nicio discutie din punctul nostru de vedere sub cifra de 1,4% deficit bugetar. Oricum si 1,4% este foarte jos, alte state au negociat mult mai bine si nu putem accepta ca regulile sa se schimbe in timpul jocului. Datoria mea si a doamnei ministru este sa negociem pentru Romania si pentru romani', a mai spus Valcov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI deficit bugetar, #deficit bugetar PIB , #PIB