Vladimir Cohn: Cursul de schimb real, 4,1-4,3 lei /euro

Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 13:34
5718 citiri
Vladimir Cohn: Cursul de schimb real, 4,1-4,3 lei /euro

Omul de afaceri spune, in interviul acordat in exclusivitate pentru Bloombiz, ca valoarea corecta a monedei autohtone se afla in intervalul 4,1-4,3 lei/euro si ca se impune o devalorizare leului pana la acest nivel.

Vladimir Cohn mai afirma ca politica economica a Guvernului Tariceanu a fost catastrofala si ca a anulat efectul benefic al introducerii cotei unice si catalogheaza nivelul ratei de dobanda drept "ucigator pentru orice investitie".


"M-a bucurat cresterea record inregistrata de economia autohtona in T1, intrebarea este cine a provocat aceasta crestere si cu cat au contribuit producatorii autohtoni de bunuri si servicii. Parerea mea este ca aceasta crestere a fost alimentata de importuri", a indicat omul de afaceri.


"Daca vom continua pe aceasta linie, adoptarea euro in 2014 devine visul unei nopti de vara. O masura foarte importanta ar fi devalorizarea leului. O valoare corecta a raportului leu/euro ar fi 4,10-4,30".


Cu afaceri in productia de hartie si ambalaje, Vladimir Cohn mai spune ca oscilatiile puternice ale monedei nationale din ultimul an au avut efecte catastrofale asupra businessului pe care il detine fiind nevoit sa restructureze fabrica din Braila "pentru ca nu mai putea fi concurentiala la exporturi".


"La ora actuala, exporturile noastre sunt minimale" a mai declarat omul de afaceri.


"Raportul de contributie al agriculturii in PIB este rusinos. Romania este un loc de investitii absolut gol. PIB-ul Romaniei ar trebui sa fie de 400-500 miliarde euro. Avem nevoie de un Comitet de Stat al Planificarii" a incheiat Vladimir Cohn.

Vezi interviul video 1: Valoarea reala a raportului euro/leu este de 4,1-4,3 lei/euro

Vezi interviul video 2: PIB-ul Romaniei ar trebui sa fie de 400-500 mld euro