APIA, parteneriate cu bancile pentru finantarea agricultorilor

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 14:27
1520 citiri
APIA, parteneriate cu bancile pentru finantarea agricultorilor

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) elibereaza adeverinte pentru fermierii care vor sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente, de la bancile comerciale care au incheiat conventii cu agentia.

"Aceste credite reprezinta un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii pana la primirea, la termenul prevazut de legislatia in vigoare, a ajutorului de stat care se acorda anual producatorilor agricoli beneficiari ai ajutoarelor de stat la care sunt indreptatiti, pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor si respectiv bunastarii si protectiei porcinelor", se arata in comunicat.

APIA informeaza ca, pana la aceasta data, au fost incheiate conventii cu CEC Bank SA si cu Banca Transilvania. Astfel, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cerere pentru solicitarea ajutorului de stat. De asemenea, in adeverinta este mentionata suma calculata in baza cererii pentru solicitarea ajutorului de stat.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA garanteaza 80% din valoarea creditelor acordate de banca creditoare in baza conventiilor incheiate.

APIA mentioneaza ca banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte, acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre creditor si aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei. Aici sunt incluse si garantii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului (fermierului). Optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului.

#APIA credite fermieri, #adeverinte credite fermieri Fondul de Garantare, #producatori agricoli legislatie , #Programe agricultura