Ce solutii propun lobby-istii din Agricultura pentru functionarea Dezvoltarii Rurale

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 14:27
2539 citiri
Ce solutii propun lobby-istii din Agricultura pentru functionarea Dezvoltarii Rurale

Ministerul Agriculturii hotaraste in aceste zile cum va "distribui" cele 10 miliarde de euro pe care UE le pune la dispozitia Romaniei din 2014. In acest sens, agriculturii ii sar in ajutorul autoritatile pentru a le pune in ordine ideile.

RO PAC, o asociatie formata din oameni de afaceri din agricultura si membri ai celor mai importante asociatii de producatori din Romania, incearca sa "indrume" autoritatile catre directiile pe care ar trebuie sa "pompeze" cei mai multi bani in noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 in conditiile in care Romania are mana libera de la Bruxelles privind alocarile bugetare pe fiecare domeniu.

Business24 prezinta 2 dintre obiectiile pe care agricultorii le au la propunea ministerului privind noul PNDR:

Zona montana, un obiectiv de interes national

Autoritatile intentioneaza sa includa in Noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) un subprogram pentru sustinerea zonei submontane. Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii a declarat in exclusivitate pentru Business24 ca printul Charles a solicitat ministerului Agriculturii crearea unui set de masuri care sa sprijine afacerile din agricultura din aceasta regiune.

Potrivit analizelor ROPAC, exista suficiente motive pentru ca MADR sa ia in calcul aceasta masura.

"Marea zona montana a Romaniei (3 milioane hectare de teren agricol, 850.000 ferme familiale, 3.560 sate, 2,1 mil. agricultori) a fost si risca sa fie profund marginalizata in continuare, cu efecte extrem de grave: depopulare tot mai accentuata, cu abandon agricol definitiv din partea tineretului, care pleaca in orase si strainatate unde ridica rata somajului; reduceri majore ale efectivelor de animale, a ingrasamintelor organice si degradarea grava a florei pajistilor montane", se arata in analizele ROPAC.

Solutiile agricultorilor: reinfiintarea Agentiei Zonei Montane si un program complet de dezvoltare

Reprezentantii asociatiilor de producatori au facut deja primii pasi pentru pentru reinfiintarea Agentiei Zonei Montane si a Centrului de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati - Vatra Dornei si pentru includerea in noul PNDR 2014-2020 a unui "Subprogram tematic pentru zona montana", recomandat de Comisia Europeana.

Mai mult, ei au prezentat autoritatilor un concept de "Subprogram tematic pentru Zona montana - orizont 2040", iar in cadrul Aliantei RO-PAC propus un program complet pentru dezvoltarea durabila a zonei montane pe baza calitatii "produselor montane", prin PNDR 2014-2020.

Fermele familale, din ce in ce mai vulnerabile

Autoritatile discuta, pentru noua alocare 2014-2020, despre acordarea unor subventii mai mari pentru fermierii care au peste 5 hectare de teren, in incercarea de a-i "convinge" pe agriculori sa isi comaseze terenurile.

Practic, micii fremieri vor primi sume cu 20-30% mai mici decat cei care au peste cinci hectare de teren. In plus, reprezentantii MADR vor sa introduca de la anul plata redistributiva pentru primele 30 de hectare de teren, ceea ce inseamna ca primele hectare vor fi platite mai mult decat restul.

Reprezentantii aliantei RO Pac nu vad cu ochi buni aceste masuri.

"Din totalul fermelor romȃnesti beneficiare APIA (1126269), 1% (11.275) erau beneficiare in anul 2008 a 51,23 % din subventiile europene (4,854 miliarde euro) fata de fermele familiale ce reprezintau in 2008, 99 % din fermele romanesti si care erau beneficiare in acelasi an a 48,77 % (4,622 miliarde euro).

Sursa foto: Ro Pac

Consecintele masurilor sustinute de MADR

- dispare singurul grup social, capabil de a crea stabilitate economica pe termen scurt si mediu;

- dispare grupul social purtator al traditiilor poporului roman si implicit al identitatii nationale;

- dispare grupul social cu cea mai ridicata natalitate, atat de necesara pentru o tara in criza;

- dispare grupul social ce detine in proprietate romaneasca mare parte din patrimoniul funciar al tarii. Pentru securitatea alimentara a Romȃniei, pastrarea fondului funciar este esentiala;

- dispare grupul social care protejeaza mediul inconjurator prin practicile sale, esentiale pentru sanatatea populatiei;

- dispare grupul social ce poate asigura suveranitatea alimentara si agroenergetica a Romȃniei.

Alianta ROPAC este forma din membri ai: Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romȃnia, Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, Federatiei Oierilor de Munte din Romȃnia, Asociatiei Profesionale Legume Fructe, Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romȃnia - CATAR, Forumului Montan din Romȃnia, LAPAR, Asociatiei AgromRo, Asociatiei Nationale pentru Dezvoltare Rurala-Montana, "Romontana", Organizatiei Interprofesionala a Producatorilor si Procesatorilor de In si Cȃnepa din Romania, Patronatului Pestelui din Romania, Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania U.N.C.P.R., Federatiei Nationale de Produse Traditionale, Federatiei Romovis "10 mai 2006".

#program agricultura, #RO PAC agricultura, #fonduri europene agricultura, #program agricultura fonduri UE , #Programe agricultura