Ministrul Agriculturii: pe dezvoltare rurala avem foarte mult de lucru, dar nu riscam sa pierdem fonduri UE

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 09:55
2111 citiri
Ministrul Agriculturii: pe dezvoltare rurala avem foarte mult de lucru, dar nu riscam sa pierdem fonduri UE

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca Romania nu va risca pierderea fondurilor europene pentru dezvoltare rurala in anul 2012.

Ministrul de resort impreuna cu ministrul Afacerilor Externe incearca sa obtina fonduri de la UE pentru refacerea sistemului national de irigatii, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Gradul de absorbtie pe PNDR este de 50%, adica peste 4 miliarde de euro platite catre fermieri. Cred ca este un grad destul de ridicat daca ne uitam la celelalte fonduri structurale la care Romania are acces, dar daca ne raportam la celelalte state membre, pe zona de dezvoltare rurala, mai avem foarte mult de lucru. Vrem sa ne asiguram ca nu avem niciun risc de dezangajare pe anul 2012 si pot afirma ca nu exista un astfel de risc", a spus Constantin.

Seful MADR a precizat ca pe lista obiectivelor sale se afla refacerea sistemului national de irigatii cu ajutorul fondurilor europene.

"Pun mare baza pe refacerea sistemului de irigatii. Exista preocuparea comuna a Ministerului Afacerilor Externe si Agriculturii de a cuprinde sistemul de irigatii in urmatorul exercitiu bugetar. Avem studii ale Bancii Mondiale care sa fie parte a unei propuneri a Romaniei catre UE. Proiectul vizeaza 800.000 de hectare", a spus Constantin.

In Romania, din cele 3 milioane de hectare de amenjate cu sisteme de irigatii, sunt functionabile, la aceasta data, circa 800.000 de hectare, din care, pentru anul 2012, au fost incheiate contracte pentru irigat pe o suprafata de circa 258.000 hectare.

#agricultura romania, #agricultura fonduri europene, #sistem irigatii fonduri europene , #Programe agricultura