Fitch amendeaza Romania la rating

Joi, 19 Iunie 2008, ora 23:27
1593 citiri
Fitch amendeaza Romania la rating

Agentia de evaluare financiara Fitch avertizeaza ca ar putea diminua ratingul Romaniei daca inflatia nu este limitata prin politici fiscale si monetare coerente, daca nu este continuat procesul de reforma sau sunt limitate fluxurile de capital venite din exterior, scrie agentia Mediafax.

In luna ianuarie a acestui an, Fitch a revizuit perspectiva privind ratingul Romaniei de la „stabila“ la „negativa“. Ratingul atribuit Romaniei de agentie pentru datoriile pe termen lung in valuta este „BBB“, iar pentru datoriile in lei „BBB plus“.

 

Analistii agentiei cred ca limitarea investitiilor straine directe va ingreuna finantarea deficitului de cont curent, care s-a situat la 13,9% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, si este estimat la 17% din PIB pentru anul acesta. Acest dezechilibru poate duce la deprecierea puternica a leului.

 

Mai mult, o eventuala destabilizare a mediului politic, odata cu apropierea alegerilor legislative din acest an, ar reprezenta de asemenea un motiv pentru inrautatirea calificativului. „Romania beneficiaza de ajutorul structural oferit de UE, in valoare de pana la 13,8 miliarde de euro pana in 2012. Aderarea la UE a sprijinit stabilitatea politica. Totusi, raspunsul autoritatilor la riscurile din economia romaneasca a fost neconvingator pana acum, contribuind la perspectiva negativa“, se arata intr-un raport Fitch.

 

La partile bune, analistii amintesc cresterea economica „impresionanta“ a Romaniei, in medie de 6,3% in intervalul 2002-2007. Tot in acelasi interval, in tara noastra castigurile medii, calculate in dolari, au crescut cu 122%. Pentru acest an si pentru 2009, Fitch estimeaza o crestere economica a Romaniei de 5,5%.