Fitch mentine ratingul Romaniei in categoria recomandata pentru investitii

Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:40
1425 citiri
Fitch mentine ratingul Romaniei in categoria recomandata pentru investitii

Agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la "BBB- " pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si locala, cu perspectiva stabila, mentinand astfel rating-ul in categoria investment grade.

"Aceasta mentinere a Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii si reconfirmarea rating-ului cu perspectiva stabila trebuie interpretate ca fiind un semnal, in sensul ca Romania trebuie sa continue sa intareasca ceea ce a realizat pana acum. Este evident ca trebuie sa continuam procesul de consolidare fiscala si sa acceleram reformele structurale", a declarat Secretarul de Stat in ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, miercuri, ratingul "BBB-" acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, subliniind ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, iar Guvernul va respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an.

De asemenea, Fitch a confirmat si ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila. Agentia de rating a confirmat si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara "BBB+".

Perspectivele de crestere economica si consolidarea fiscala, bile albe pentru Romania

Mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii a avut in vedere atat perspectivele de crestere economica, cat si continuarea consolidarii fiscale, pe fondul angajamentului Guvernului de a continua acordurile cu institutiile financiare internationale.

Fitch a apreciat existenta unor rezerve externe semnificative ale Bancii Nationale a Romaniei, precum si faptul ca Guvernul Romaniei are la dispozitie sume de circa sase miliarde de euro din partea organismelor internationale, in conditiile in care datoria publica are o pondere relativ redusa in PIB (aproximativ 34%).

Agentia de evaluare financiara apreciaza ca o deteriorare continua in zona euro poate avea impact asupra comertului, investitiilor si fluxurilor financiare din Romania, ceea ce ar putea determina o modificare negativa a rating-ului. Nerespectarea tintelor fiscale asumate din cauza unei vointe politice reduse dupa alegerile din luna noiembrie ar putea pune, de asemenea, o presiune negativa asupra rating-ului.

Fitch a subliniat ca un impuls in implementarea reformelor structurale si de crestere economica ar putea conduce, pe termen mediu, la o modificare pozitiva a rating-ului.

#rating Fitch Romania, #Fitch Romania investitii, #Fitch Romania investment grade, #Claudiu Doltu rating Fitch , #Rating