Fitch: nu sunt motive sa schimbam ratingul Romaniei

Marti, 15 Iunie 2010, ora 11:55
1739 citiri
Fitch: nu sunt motive sa schimbam ratingul Romaniei

Agentia de evaluare financiara Fitch nu considera necesara schimbarea perspectivei de rating a Romaniei, deocamdata, in conditiile in care in februarie a ridicat-o de la 'negativa' la 'stabila', datorita progresului inregistrat cu acordul stand-by si a perspectivei economice favorabile, potrivit Newsin.

"Deocamdata, nu sunt motive sa schimbam perspectiva 'stabila' a Romaniei. Nu e imposibil sa se intruneasca din nou comitetul si sa revizuiasca perspectiva Romaniei, dar deocamdata nu avem motive sa facem acest lucru", a spus, marti, Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific Fitch Ratings.

El a adaugat ca principalele ingrijorari ale Fitch, la nivel mondial, sunt reprezentate de scaderea increderii consumatorilor, de nivelul crescut al somajului si de faptul ca numeroase companii au acumulat datorii foarte mari si nu se pot refinanta, intrucat bancile nu-si asuma riscuri.

"Avem o problema de 400 miliarde euro in Europa Occidentala cu asa numitele companii 'zombie'. Bancile nici nu le lasa sa moara, dar nici nu le finanteaza", a adaugat Hunter. In acelasi timp, Hunter a atras atentia ca una dintre problemele anului 2010 este reprezentata de stirile negative, referitoare la scaderea preturilor marfurilor.

"Daca sectorul energetic inregistreaza scaderi ale pretului, barilul scade, sectorul minier scade, sectorul minier australian scade, bancile australiene scad si Australia se prabuseste, de exemplu", a exemplificat Hunter.

In plus, politica zonei euro a pierdut in calitate in 2010, in conditiile in care "am pierdut spiritul anilor 2008-2009, cand toate tarile cadeau de acord unele cu altele, iar acum fiecare tara vede mai multe solutii nationale la probleme internationale", a spus Hunter.

Fitch a imbunatatit, in februarie, de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

Fitch a confirmat, totodata, plafonul de tara al Romaniei si ratingul pentru creditele pe termen scurt in valuta la 'BBB', respectiv 'B'. 

#fitch, #agentie, #rating, #perspectiva , #Rating