Fitch: Romania, pe locul 11 intr-un clasament al tarilor expuse la criza

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 19:59
1901 citiri
Fitch: Romania, pe locul 11 intr-un clasament al tarilor expuse la criza

Romania se afla pe locul 11 intr-un top de 36 de tari emergente, evaluate de Fitch Ratings in functie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro.

Fitch nu anticipeaza o criza a pietelor de capital similara cu cea din perioada 2008-2009, dar considera ca actuala criza din zona euro are capacitatea sa amplifice temerile investitorilor si reticenta la risc, se arata intr-un raport bianual al agentiei de evaluare financiara referitor la perspectivele economiei mondiale.

La realizarea clasamentului, Fitch a luat in considerare principalele canale de contagiune, respectiv comertul, finantarea externa, situatia din sistemul financiar, inflatia si datoriile guvernamentale, si a calculat un scor general pe tara.

Romania are un risc ridicat numai in privinta expunerii la bancile din zona euro si riscuri medii in cazul expunerii la exporturile in zona euro, necesarul brut de finantare externa, ponderea datoriilor externe in totalul datoriilor guvernamentale si inflatie.

Riscurile Romaniei sunt reduse in privinta dependentei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale in PIB si a unui indice privind situatia din sistemul financiar, care include raportul dintre imprumuturi si depozite, cresterea reala a creditarii si raportul dintre credite si PIB.

Singurele tari din afara Europei plasate in prima treime a topului sunt Vietnam, aflata pe primul loc, Tunisia pe 3 si Maroc pe pozitia 12.

Ungaria, pe locul 2 in topul Fitch

Pe locul al doilea se afla Ungaria, unde datoria publica ridicata si politicile financiare neortodoxe ale guvernului au subminat increderea investitorilor si au obligat autoritatile sa inceapa negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenta.

Celelalte tari europene considerate de Fitch mai expuse decat Romania la criza din zona euro sunt Letonia, aflata pe locul 4, urmata in ordine de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Croatia.

Fitch: cele mai rezistente state la criza din zona euro provind din Asia si Orientul Mijlociu

In iulie, Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei de la nivelul "BB+" la "BBB-", din categoria recomandata pentru investitii, dupa ce a retrogradat calificativul cu doua trepte in 2008, in timpul crizei financiare mondiale.

Agentia a mentionat in raport ca economia Romaniei a revenit la crestere, tendinta de scadere a deficitului bugetar s-a consolidat, iar guvernul a propus pentru 2012 reducerea acestuia la 1,9% din PIB.

Majoritatea monedelor tarilor europene emergente sunt supuse unor presiuni considerabile, din cauza legaturilor stranse cu zona euro, ceea ce a crescut probabilitatea majorarilor dobanzilor cheie, exceptie facand Romania si Serbia, care au operat reduceri.

Intre cele mai vulnerabile state la finantarea externa sunt Ucraina, Polonia si Ungaria, potrivit Fitch.

Agentia a revizuit in acest an in scadere perspectivele a sapte ratinguri suverane din regiune, respectiv Ungaria, Ucraina, Turcia, letonia, Lituania, Bulgaria si Cehia.

#rating Fitch, #rating de tara Romania, #clasament Fitch , #Rating