Guvernatorul Bancii Frantei: Agentiile de rating devin irelevante

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 11:10
1483 citiri
Guvernatorul Bancii Frantei: Agentiile de rating devin irelevante

Agentiile de rating au inceput sa ia decizii bazate mai mult pe aspecte politice decat economice si au devenit "irationale", iar rolul acestora in indrumarea investitorilor s-ar putea sa-si fi pierdut justificarea, considera guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, transmite Reuters.

Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru ziarul Le Telegramme de Brest ca retrogradarea ratingului AAA al Frantei ar fi nejustificata, transmite Reuters.

"In randul argumentelor prezentate de ei, exista mai multe chestiuni politice decat economice", a aratat oficialul, punand la indoiala utilitatea agentiilor de rating.

Ministrul francez de Externe Alain Juppe a declarat miercuri ca deciziile luate de agentiile de rating sunt "uneori subiective si politice", notand ca pierderea ratingului AAA la oricare dintre cele trei mari agentii ar fi regretabila, dar nu dezastruoasa.

Standard & Poor's va anunta in urmatoarele zile daca va retrograda vreun stat din zona euro, in urma rezultatelor summit-ului UE de joi si vineri, unde liderii europeni au convenit sa elaboreze un pact de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice.

"Retrogradarea nu mi se pare justificata, tinand cont de situatia economica reala. Altfel, ar trebui sa inceapa cu retrogradarea Marii Britanii, care are deficite mai mari, datorii la fel de mari, o inflatie mai ridicata, o crestere economica mai redusa si o restrangere a creditului", a spus Noyer.

Oficialul este de asemenea nemultumit de comentariile agentiilor de rating in urma summit-ului UE de vineri. El a aratat ca aprecierile agentiilor au afectat optimismul generat in piete in urma acordului de la Bruxelles.

"Sincer, agentiile au devenit irationale. Ameninta chiar si atunci cand un stat ia masuri puternice si pozitive. Am putea crede ca utilitatea agentiilor de rating in indrumarea investitorilor nu mai este valida", conchide Noyer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating franta, #retrogradare SP, #rating tara SP, #agentii rating sua , #Rating