Moody''s a urcat ratingul Romaniei la Baa3/P-3

Vineri, 06 Octombrie 2006, ora 13:50
1050 citiri

Moody's a imbunatatit ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt si lung, in valute sau moneda locala, ale Romaniei, la nivelul Baa3/P-3, cu perspectiva stabila, a anuntat, vineri, un comunicat al Moody's. Moody's a luat in considerare la ridicarea ratingului atribuit Romaniei faptul ca institutiile economiei s-au imbunatatit si statul si-a redus povara datoriei. "Aderarea la Uniunea Europeana, prevazuta pentru luna ianuarie 2007, ar trebui sa consolideze aceste progrese si sa dea un impuls pentru continuarea reformelor", se mai spune in comunicatul Moody's.

"Romania a inregistrat progrese in cele mai relevante domenii de activitate, iar acest lucru a redus riscul de creditare asociat tarii", a declarat, vineri, analistul Moody's Kenneth Orchard, citat in comunicat.

"Ca rezultat al imbunatatirii ratingurilor guvernamentale, plafonul de rating al Romaniei in ceea ce priveste obligatiunile pe termen lung in valuta straina a fost ridicat la nivelul A1. Plafonul de rating al obligatiunilor romanesti pe termen scurt in valuta straina ramane P-1, iar cel al depozitelor bancare in valuta straina au fost imbunatatite la Baa3/P-3, cu perspectiva stabila", se mai spune in comunicatul Moody's.

"Ratingul de Aa3, atribuit monedei locale, cel mai ridicat calificativ posibil pentru imprumuturile si obligatiunile unei tari, denominate in moneda locala, precum si ratingul Aa3, acordat depozitelor in moneda locala, raman neschimbate", se mai afirma in comunicat.

"Deficitul public s-a diminuat in mod semnificativ in ultimii ani, in timp ce rata dobanzii a scazut, iar deficitele fiscale au fost mentinute sub control. "Programul de reforme economice al guvernului continua, fapt demonstrat de privatizarea unui mare numar de intreprinderi de stat, in anul 2005", se mai spune in comunicat.

"Stabilitatea macroeconomica a Romaniei a sporit, prin imbunatatirea politicii monetare si, in mod special, prin introducerea unei strategii de tintire a inflatiei. In acest fel, inflatia ar putea scadea sub nivelul de 6%, in 2006, de la peste 40% cu cinci ani in urma, chiar si in conditiile unei cresteri economice accentuate", se mai spune in comunicatul Moody's.

NewsIn