Moody's: Sistarea reformelor si a consolidarii fiscale ar putea scadea ratingul Romaniei

Marti, 03 Mai 2011, ora 18:48
1363 citiri
Moody's: Sistarea reformelor si a consolidarii fiscale ar putea scadea ratingul Romaniei

O inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor structurale ar putea cobori ratingul Romaniei sub nivelul de acum, Baa3, arata, intr-un raport, vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth, potrivit NewsIn.

"O inversare a programului de consolidare fiscala combinata cu stagnarea reformelor structurale ar agrava indicii de credit la un nivel care poate sa fie in cele din urma incompatibil cu ratingul curent al Romaniei, Baa3", se arata in raport.

De asemenea, analistul Moody's mentioneaza ca rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor ca recentele masuri de ajustare bugetara duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu.

"Masurile de reducere a costurilor asistentei medicale, imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv pentru rating", se precizeaza in raport.

Principalele provocari pe care senior analistul Moody's le vede sunt presiunile asupra finantelor publice, care decurg dintr-o baza de impozitare redusa, din cresterea costurilor in sectorul sanatatii si din performantele slabe ale intreprinderilor de stat.

De asemenea, se mentioneaza incapacitatea de a absorbi fondurile UE pentru proiecte de investitii, precum si ineficientele in domeniul energiei, fortei de munca si transporturilor, care afecteaza competitivitatea pe termen lung.

"Desi conditiile exceptionale care au dus la boom-ul economic din ultimul deceniu - inclusiv o crestere rapida a creditului intern, pe fondul facilitatii accesului la creditare, pe plan mondial - este putin probabil sa se intoarca, Moody's se asteapta ca investitiile, comertul si integrarea europeana sa sustina cresterea economica si sa permita alinierea veniturilor Romaniei la cele ale tarilor mai bogate din regiune.

Cu toate acestea, pentru a da un impuls exportului si relatiilor comerciale cu UE, guvernul va trebui sa continue reformele structurale si sa imbunatateasca performanta intreprinderilor de stat, mentinand in acelasi timp prudenta fiscala adoptata dupa criza mondiala", se mai spune in raport.

Raportul Moody's estimeaza o crestere economica pentru Romania, in acest an, de 1,5% si de 3,8% pentru anul viitor.

De asemenea, analistul Moody's anticipeaza o inflatie de 3,6% la finalul lui 2011 si de 3,2% in 2012. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moodys, # rating romania. sistarea reformelor, # consolidare fiscala , #Rating