Programul de convergenta a fost aprobat de Guvern

Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 04:04
980 citiri

Guvernul a aprobat, miercuri, continutului primei editii a Programului de convergenta, document care i-a fost prezentat de Ministerul Finantelor sub forma unui Memorandum si care va fi transmis Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii ianuarie.

"Este un document tehnic, dar foarte important pentru Romania. Pe baza acestui document, Romania va fi inclusa in viziunea financiara a Uniunii Europene. In al doilea rand, in program sunt mentionate principalele directii din punct de vedere al reformelor si al masurilor care vor fi luate, astfel incat sa se asigure o convergenta reala intre dezvoltarea Romaniei si stadiul de dezvoltare al UE", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Ea a precizat ca acest document a fost elaborat prin consultarea cu partenerii sociali - sindicate si patronate -, precum si cu personalitati din mediul stiintific.

Programul, prezentat, saptamana trecuta, de autoritati pentru dezbatere publica, prezinta obiective de politica bugetara si cuprinde angajamentul privind adoptarea euro in anul 2014.

Romania nu va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ERM-2, premergator adoptarii euro, mai devreme de 2012, potrivit planului de convergenta prezentat, saptamana trecuta, de autoritatile romane.

De asemenea, Romania va ramane doi ani in mecanismul ratelor de schimb, perioada minima solicita de UE in vederea adoptarii euro, pentru a se asigura ca economia este pregatita sa adere la uniunea monetara.

Agentiile de rating considera ca obiectivul stabilit de autoritatile romane privind adoptarea monedei euro in 2014 este realist, cu conditia mentinerii disciplinei bugetare si a continuarii reformelor economice.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)