Ratingul Chinei scade de la stabil la NEGATIV

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 12:45
3095 citiri
Ratingul Chinei scade de la stabil la NEGATIV
Foto: Wikimedia

Ingrijorare pentru investitori, pe masura ce economia chineza pare tot mai slabita. Agentia Moodys a coborat ratingul de tara al Chinei de la stabil la negativ, afirmand ca Beijingul trebuie sa efectueze rapid reforme pentru a evita o alta retrogradare.

Expertii Moodys au explicat ca modificarea perspectivei asupra Chinei este bazata si pe faptul ca puterea fiscala a Beijingului va continua sa scada, relateaza postul britanic BBC.

Ratingul negativ dat de agentia americana se adauga ingrijorarii transmise de ultimele date statistice care lasa sa se intrevada o scadere a economiei chineze.

"Fara reforme credibile si eficiente, cresterea PIB al Chinei va incetini semnificativ, pe masura ce gradul mare de indatorare va reduce nivelul investitiilor, iar caracteristicile demografice vor actiona si ele ca un factor negativ.

Datoria publica ar putea creste intr-un ritm mai accentuat decat ne asteptam in prezent", a transmis echipa Moodys.

Agentia a pastrat totusi ratingul "Aa3", atribuit Chinei in prezent, argumentand ca Beijingul are un nivel al rezervelor valutare care ii acorda o perioada de timp suficienta pentru a corecta dezechilibrele economice si a implementa reformele necesare.

In urma cu o saptamana, in cadrul intalnirii ministrilor de Finante din tarile G20, oficialii din China au incercat sa dea asigurari partenerilor internationali ca Beijingul detine resursele necesare pentru a depasi actualele dificultati cu care se confrunta economia tarii.

China, a doua mare economie a lumii, evolueaza la un nivel de crestere care se anunta a fi cel mai scazut din ultimii 25 de ani.

Slabiciunea economica manifestata de China in ultima perioada a provocat mai multe socuri in pietele financiare din intreaga lume si a condus la o depreciere a pretului materiilor prime.

#rating china, #crestere economica china, #datorie publica China , #Rating