Standard & Poor's trimite Romania la colt

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:29
1549 citiri
Standard & Poor's trimite Romania la colt
Rating Romania/ Sursa:shutterstock

Agentia Standard & Poor''s a retrogradat marti Romania in ceea ce priveste rata datoriilor suverane in lei, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, de la BBB-/ A-3 la BB+/B, iar tot ce este sub BBB- este considerat "junk", adica nerecomandat investitorilor,scrie Financial Times in sectiunea blog.

"Principalul motiv? Sectorul bancar din Romania este expus masiv la bancile-mama din Grecia si Austria", scrie ziarisul de la Financial Times, care adauga: "Am mai vazut asta si inainte".

S&P a anuntat marti intr-un comunicat ca decizia este rezultatul atat al unei schimbari in metodologie, cat si al vulnerabilitatii Romaniei la socurile externe date fiind datoria ei mare in valuta, chiar daca in scadere, si prevalenta bancilor grecesti si austriece in sectorul ei financiar.

Datoria Romaniei in moneda straina depaseste acum 60% si reprezinta "un nivel ridicat de euroizare a economiei"

In mod traditional, datoriile in moneda locala sunt considerate mai sigure decat o datorie devalorizata intr-o moneda straina. Totusi, S&P arata ca atunci cand nivelul datoriei in moneda straina a unei tari atinge 50% din nivelul datoriei globale, lipsa de flexibilitate monetara cere ca ratingurile sa fie echivalate. In cazul Romaniei, datoria in moneda straina depaseste acum 60% si reprezinta "un nivel ridicat de euroizare a economiei".

Cu alte cuvinte, datoria in valuta a Romaniei a atins niveluri care fac datoria in lei mai vulnerabila la posibilitatea unei incapacitati de plata, din cauza ca guvernul ar fi mai putin inclinat sa foloseasca politicile monetare pentru a-si diminua datoriile locale.

Desi S&P este relativ optimista in legatura cu economia Romaniei, notand ca perspectiva ei stabila este determinata de o pozitie fiscala ameliorata si de angajamentul guvernului de a implementa reformele agreate cu FMI - se mentine realitatea unei vulnerabilitati. Institutiile straine detin 85% din totalul sectorului bancar.

Sectorul bancar din Romania este dominat de bancile austriece

Domina bancile austriece, care detin aproape 40% din piata, in timp ce subsidiarele bancilor grecesti au 24% din capital si 14% din activele sectorului bancar. In viziunea noastra, spun cei de la S&P, exista riscul ca, daca o banca-mama intampina dificultati, si-ar putea reduce semnificativ expunerea transfrontaliera la subsidiarele ei, reducand, prin urmare, activitatea de creditare.

Potrivit unui raport recent al agentiei Fitch, noteaza FT, 31,5% din activele bancare romane sunt detinute de banci austriece, in timp ce alte 15,8 procente sunt in mainile bancilor grecesti. Cum bancile austriece si elene sufera pierderi, vor fi nevoite sa-si reduca ambitiile si sa nu le mai acorde credite subsidiarelor - toate acestea fiind vesti proaste pentru economia romaneasca, scrie FT.

Pe de alta parte, S&P este ingrijorata ca angajamentul Romaniei fata de reforma ar putea fi pus la incercare de imaginea sumbra a economiei, mai ales ca la sfarsitul anului viitor sunt programate alegeri. S&P indica si amenintarea reprezentanta de incetinirea cresterii europene, care ar putea afecta balanta de plati a Romaniei si i-ar creste vulnerabilitatile externe.

S&P ramane sensibila la intentia guvernului de a atinge un deficit de 3% in 2012 - mai ales ca sunt si niste alegeri care trebuie castigate

S&P se asteapta ca guvernul sa-si reduca deficitul sub 5% din PIB in 2011, de la 9% in 2009. Totusi, noteaza FT, agentia ramane sensibila la intentia guvernului de a atinge un deficit de 3% in 2012 - mai ales ca sunt si niste alegeri care trebuie castigate.

Daca, impotriva asteptarilor noastre, guvernul nu reuseste sa se tina de consolidarea fiscala si strategia de reforma structurala sau daca deficitele externe ale Romaniei cresc semnificativ, fara a imbunatati potentialul cresterii pe termen lung, atunci ratingurile ar putea fi scazute din cauza presiunii, avertizeaza S&P.

Dimpotriva, daca guvernul continua sa ia masuri structurale care sa imbunatateasca competitivitatea si potentiala crestere, in timp ce prudenta fiscala este mentinuta, atunci S&P ar putea sa ridice rating-ul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating tara Romania, #comentarii Financial Times rating Romania, #rating junk 2011 Romania , #Rating