Vosganian: Rating-ul de tara trebuie rediscutat in noile conditii de stabilitate fiscala

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 13:27
1726 citiri
Vosganian: Rating-ul de tara trebuie rediscutat in noile conditii de stabilitate fiscala

Rating-ul de tara trebuie rediscutat in noile conditii de stabilitate fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Banca centrala nu doreste ameliorarea in ceea ce priveste rata dobanzii. Cel putin pentru o perioada de acum incolo dobanda de referinta a bancii centrale va ramane aceeasi. (...) In opinia mea trebuie rediscutat ratingul de tara. Eu cred ca ratingul de tara pentru Romania, in noile conditii de stabilitate fiscala, trebuie imbunatatit. Imbunatatirea ratingului de tara va putea sa amelioreze relatiile dintre banci si mediul de afaceri", a spus Vosganian.

Potrivit lui Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), capitalul financiar disponibil la ora actuala este doar cel al firmelor si al economiilor populatiei pentru ca, din punct de vedere al bancilor, se constata ca este vorba de un "deleverage".

"Vom sti foarte clar ca, la momentul cand creditele scadente vor fi recuperate, bancile trebuie sa-si plateasca toate liniile de finantare pe care le-au primit pana acum. Noroc ca acest proces are loc in mod ordonat. De acum incolo nu avem promisiune de la nicio banca-mama, care ocupa 90% din capitalizarea bancilor din Romania, ca vor continua cu aceste linii de credit si mai ales la marimea ante-criza. Poate vor mai da ceva, dar semnalul pentru ele este de economisire a locului unde sunt plasate. (...)

Eu am ridicat problema finantarii acestei reindustrializari. Am atras atentia ca bancile din Romania de acum incolo vor putea face finantari in masura in care vor atrage resurse de economisire din aceasta tara. In conditiile in care bancile-mama trebuie sa-si echilibreze activele cu pasivele dupa aceasta criza, nu vor avea fonduri disponibile din economisirile din tarile unde sunt plasate ca sa dea linii de finantare de marimea celor de dinainte de criza", a spus Pop.

#rating tara Romania, #stabilitate fiscala Romania, #creditare Romania , #Rating