Bancile locale pot salva tarile cu venituri mici

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 13:16
1070 citiri
Bancile locale pot salva tarile cu venituri mici

Bancile locale mici ar trebui sa fie pilonii de sprijin ai tarilor cu venituri reduse, este de parere economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Lin.



Bursele ar trebui sa urmeze dezvoltarea economica. Economistul sef al Bancii Mondiale spune ca tarile emergente sau in curs de dezvoltare nu ar trebui sa se chinuie sa-si construiasca burse "moderne".

De altfel, aceste incercari nu au avut succes: in tarile fost comuniste din Europa (inclusiv Romania), valoarea actiunilor tranzactionate totalizeaza doar 15% raportat la produsul intern brut.

In Africa nivelul este sub 5%, in America Latina si Caraibe sub 10%.

Spre deosebire, in Danemarca aceasta suma reprezinta 79%, in Spania 207%, iar in Marea Britanie ajunge la o valoare de 378%, raportata la PIB.

Bursele nu vor reprezenta o forta majora in tarile mai sarace, in viitorul apropiat.

Cele mai importante, astfel, sunt companiile de microfinantare si alte institutii financiare non-bancare, mai ales pentru imprumuturile acordate persoanelor fizice.

"Guvernele din tarile mai putin dezvoltate ar trebui sa recunoasca importanta strategica a bancilor mici locale si ar trebui sa faca reforme fundamentale", spune Lin.

El adauga ca bancile neperformante, indiferent de marimea lor, ar trebui fie lichidate, fie obligate sa fuzioneze cu institutii mai bune, pentru a se eficientiza sistemul.

"Lasati tarile dezvoltate sa-si faca griji despre reformele sistemelor financiare evoluate.

Pentru a progresa, tarile cu venituri mici trebuie sa-si faca institutii financiare mici si simple", a incheiat economistul sef al Bancii Mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#dezvoltare, #economica, #economie, #imprumuturi, #recesiune, #scazute, #venituri , #Recesiune