BERD estimare - BERD si-a coborat asteptarile de crestere a economiei Romaniei din cauza crizei

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 14:31
1469 citiri

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus pentru a doua oara estimarea privind cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2009, de la 3% cat prognoza in noiembrie 2008 la 1%, pe fondul agravarii recesiunii in tarile dezvoltate si a incetinirii activitatii in cele emergente.

BERD estimeaza ca economia Romaniei a crescut cu 8% in 2008.

In ultima sa estimare privind cresterea economica a tarilor in care este prezenta, BERD se astepta ca acestea sa evite recesiunea. In prezent, BERD se asteapta la o crestere economica medie de 0,1% in cele 30 de tari unde deruleaza investitii, comparativ cu prognoza de 2,5% din noiembrie 2008 ce fusese efectuata pe baza previziunilor tarilor.

BERD estimeaza, in prezent, ca economiile acestor tari au crescut in medie cu 4,8% in 2008, comparativ cu 6,3% cat anticipa in noiembrie.

Economistul sef al BERD, Erik Berglof, declara ca "Regiunea in care este prezenta BERD resimte din plin incetinirea economica mondiala. Abilitatea acestor tari de a rezista unor socuri externe majore pe termen lung va depinde in mare parte de viteza de recuperare a economiei mondiale, de eforturile combinate ale guvernelor nationale si ale institutiilor financiare internationale, inclusiv BERD, de a proteja sectoarele financiare din regiune, si de sustinerea bancilor straine pentru subsidiarele din estul Europei".

In pofida previziunii de crestere scazuta pe termen scurt, prognoza pe termen mediu si lung arata ca economiile si-ar putea reveni de la inceputul anului viitor, ca urmare a intaririi elementelor economice fundamentale, ce permit revitalizarea economica pe masura ce scaderea economiei mondiale se tempereaza.

Pentru Rusia, BERD a revizuit cresterea economica la 1% de la 3% in prognoza anterioara. In 2008, economia Rusiei a crescut cu 6,5%, potrivit estimarilor BERD.

Pentru Europa de Sud-Est, BERD estimeaza incetinirea abrupta a cresterii economice, de la 7,3% in 2008, la 1,5% in 2009.

"O crestere a PIB in aceste tari reflecta cererea interna inca puternica si in unele cazuri niveluri scazute de integrare financiara, insa riscurile pentru o incetinire economica si mai puternica sunt inca mari", a mai explicat Berglof.

Pentru Europa Centrala si tarile baltice, cresterea economica medie este estimata la 0,4% pentru 2009 de la 3,9% in 2008. 

BERD estimeaza pentru acest an comprimari ale economiilor Ucrainei, Ungariei, Turciei si celor trei state baltice. PIB-ul Ucrainei s-ar putea restrange cu 5% in 2009, al Ungariei cu 2%, al Turciei cu 3%, in timp ce in Estonia, Letonia si Lituania, declinul econmiilor ar putea fi de 3,5%, 5% si 2,5% in 2009.

 

sursa: bloombiz

 

#berd, # asteptari, # economii, # criza, # crestere, # pib, # recesiune , #Recesiune