CE revizuieste cresterea economica a Romaniei de la 2,1% la 1,6%. Ce domenii vor suferi?

Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
2143 citiri
CE revizuieste cresterea economica a Romaniei de la 2,1% la 1,6%. Ce domenii vor suferi?

Comisia Europeana (CE) a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.

De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice.

Executivul UE anticipeaza ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti.

Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica.

CE anticipeaza ca principalul motor de crestere econmica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru.

Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar trebui sa sprijine consumul din sectorul privat.

In luna noiembrie 2011, Comisia Europeana anuntase o crestere economica pentru 2012 de 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipa revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.

"Investitiile ar trebui sa reprezinte un factor important de crestere anul viitor, deoarece Romania are nevoie de modernizarea infrastructurii, inclusiv prin cofinantari din fonduri structurale UE.

De altfel, rata foarte redusa de absorbtie a fondurilor europene, de 3,7% la finele lunii septembrie, semnaleaza un potential foarte ridicat de crestere a investitiilor publice", preciza CE, in urma cu patru luni.

In pofida crizei care zguduie inca zona euro, CE spunea ca activitatea de pe piata de credit va reveni "modest" in 2012, bancile din Romania continuand sa-si "repare" bilanturile dupa o perioada indelungata de deteriorare a calitatii activelor.

Anul acesta, prognoza a fost din nou revizuita in scaderea.

Pe ansamblul Uniunii Europene, CE anunta o reintrare in recesiune a zonei euro, a carei economie se va contracta cu 0,3% in 2012, potrivit estimarilor Comisiei Europene publicate joi.

Potrivit raportului Comisiei Europene, contractarea economiei este legata de criza datoriilor suverane, care afecteaza mai multe tari din zona euro, care a fragilizat pietele financiare si a dus la o decelerare a economiei reale.

Ultima data cand zona euro a intrat in recesiune a fost in 2009, cand scaderea a fost de 4,3%. De data aceasta, scaderea este insa "moderata" si exista semne ca am putea asista la o ameliorare in cea de-a doua jumatate a anului, se arata in raportul CE, citat de Handelsblatt.

Din cele 17 tari membre ale zonei euro, opt vor intra anul acesta in recesiune. Printre acestea se numara Grecia, Italia, Spania si Belgia, dar si Olanda, considerata pana acum una dintre tarile cu cea mai stabila economie din zona euro.

#CE prognoza crestere economica Romania, #scadere crestere economica Romania 2012, #economie Romania 2012, #raport CE crestere economica zona euro , #Recesiune