Cosea: Romania intra in recesiune dupa o crestere intamplatoare

Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:52
1521 citiri
Cosea: Romania intra in recesiune dupa o crestere intamplatoare

Romania va intra, cel mai probabil, in recesiune in primul trimestru al anului 2012, considera analistul economic Mircea Cosea, in urma unei afirmatii asemanatoare a ministrului de Finante, Bogdan Dragoi.

"Am spus acest lucru inca din luna ianuarie. Primul trimestru al anului 2012 va fi unul de cadere, deci vom intra in recesiune", a declarat analistul pentru Business24.

Din punctul sau de vedere insa, ministrul Dragoi are dreptate doar pe jumatate. "El a explicat aceasta recesiune prin conditiile meteo. E adevarat, au contribuit, dar adevarata explicatie e lipsa de performanta a anului 2011. Anul 2011 a avut o crestere economica absolut intamplatoare, conjuncturala, bazata pe conditiile meteo favorabile pentru agricultura. Nu a exista nicio politica economica apta de a asigura o crestere economica in 2011", explica Mircea Cosea.

Confom acestuia, in lipsa agriculturii, economia a revenit la forma sa initiala, si anume o economie fara suport de crestere economica. "Era foarte logic ca vom reintra in recesiune in trimestrul 1 din 2012".

In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii", iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv .

Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere. Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 - 2%", a mai declarat ministrul de Finante, Bogdan Dragoi.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune Romania 2012, #recesiune romania, #economie Romania 2011, #Mircea Cosea recesiune Romania , #Recesiune