Elvetia incepe sa regrete miscarea care a zguduit Europa. Economia si exporturile o iau in jos

Vineri, 29 Mai 2015, ora 12:18
9717 citiri
Elvetia incepe sa regrete miscarea care a zguduit Europa. Economia si exporturile o iau in jos
Foto: Leaprate

La patru luni dupa eliminarea pragului fix de 1,20 mentinut in raportul franc elvetian/euro, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) pare sa regrete amarnic miscarea facuta la mijlocul lunii ianuarie.

Economia Elvetiei s-a micsorat pana la minimul atins in ultimii sase ani, pe masura ce aprecierea monedei nationale a redus exporturile.

PIB-ul tarii a scazut cu 0,2% in primul trimestru dupa o revizuire a cresterii economice de 0,5% facuta in trimestrul anterior, arata Secretariatul de Stat pentru Economie din Berna, citat de Bloomberg.

Riscul persista

Francul elvetian este in continuare supraevaluat, dupa cum recunosc economistii BNS, iar acest lucru amplifica riscurile de slabiciune a economiei elvetiene.

Datele actuale dau mana libera criticilor programului initiat de BNS, acestia reclamand constant ca eliminarea pragului fix din cursul valutar franc/euro pune in pericol economia tarii.

Neplafonat, francul elvetian s-a apreciat la valori record in fata monedei europene creand dificultati industriasilor elvetieni in continuarea exporturilor de marfa pe pietele externe.

"Avem deja primul semn de recesiune si, cu siguranta, trimestrul a doilea nu va fa mai bun. Dar cred ca Banca Nationala va reusi sa scuture aceasta povara de pe umeri", afirma Karsten Junius, economist la banca J Safra Sarasin din Zurich.

Crestere anemica

Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, prognozeaza ca economia va creste cu putin sub un procent in cursul acestui an, o estimare "injumatatita" fata de cea de la finalul anului trecut.

In primul trimestru, francul s-a apreciat cu 15 procente fata de euro, cea mai mare crestere de curs inregistrata din 1999 si pana acum. In prezent, nivelul atins de moneda elvetiana in fata euro este de 1,03512.

Pana acum, oficialii BNS au evitat sa vorbeasca despre o recesiune tehnica. De fapt, vicepresedintele Jean-Pierre Danthine a estimat in cursul saptamanii trecute ca, cel mai probabil, economia elvetiana va inregistra un singur trimestru negativ.

In vreme ce reactiile generale fata de eliminarea plafonului de curs valutar franc/euro au fost destul de blande, amenintarile unei contractii economice si a cresterii somajuluiau stranit critici din partea Partidului Social Democrat.

Membrii formatiunii de centru stanga, a doua ca reprezentare in parlamentul Elvetiei, au cerut revenirea la pragul fix stabilit in raport cu euro. Mai mult, Unia, sindicatul traderilor din Elvetia solicita demisia in bloc a conducerii BNS.

"Cred ca BNS a acceptat riscul unei reduceri a cresterii economice odata cu eliminarea plafonului. Nu stiu daca se impune si o revizuire in scadere a prognozei de crestere economica", considera Maxime Botteron, economist Credit Suisse Group.

Prognoza noua

Dupa ce vor stabili noua politica monetara, pe 18 iunie, oficialii BNS sunt decisi sa dea publicitatii si prognoza economica pe urmatoarea perioada.

Recentele observatii arata o incetinire a impulsului in economia Elvetiei cauzata de scaderea productiei si slabele incasari ale exportatorilor.

Datele barometrului economic KOF din luna mai indica faptul ca economia elvetiana se va confrunta cu o rata de crestere economica sub medie.

In primul trimestru, exportul de bunuri s-a redus cu 2,3 procente, cu o influenta semnificativa a produselor chimice si farmaceutice, observa reprezentanti SECO.

Industria de masini, electronice si instrumente de precizie a inregistra, de asemenea, un declin. In acelasi timp, consumul intern a marcat o crestere de 0,5% in consum casnic, energie si sanatate.

Expertii FMI cred ca Elvetia se va confrunta cu o contratie de 0,75% in cursul acestui an, cauzata de cursul valutar nefavorabil, iar somajul va creste in limite moderate.

Cu toate acestea, Elvetia beneficiaza de avantaje pe care economia din zona euro nu le are. In primul trimestru al acestui an, rata somajului din tara era de 4,4%, mai putin decat jumatea mediei europene de 10, 2 procente.

Comertul extern nu este punctul de baza al economiei elvetiene. 85% din PIB este generat de consumul intern, consumul casnic atingand un nivel de 54% in cursul anului trecut.

Indicii de referinta pentru urmatoarele sase luni au atins, in mai, cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni, ceea ce reprezinta o raza de speranta pentru Elvetia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar franc elvetian, #efecte apreciere franc elvetian, #recesiune tehnica Elvetia , #Recesiune