In cateva zile intram in recesiune! Ce solutii are Romania

Luni, 26 Martie 2012, ora 12:39
2069 citiri
In cateva zile intram in recesiune! Ce solutii are Romania
Romania a avut doua trimestre de scadere

Sfarsitul lui martie va marca intrarea Romaniei in recesiune, dupa incheierea celui de-al doilea trimestru consecutiv de scadere economica. Solutia este una singura: prudenta.

Intoarcerea Romaniei la recesiune nu mai este o surpriza pentru nimeni. Dupa un trimestru trei al anului trecut marcat de o crestere economica peste asteptari, au urmat doua trimestre consecutive de scadere a Produsului Intern Brut (PIB). Datele concrete pentru primele trei luni ale anului vor fi disponibile in luna aprilie, insa acestea nu vor face decat sa exprime in cifre gravitatea situatiei.

Intrata in vria anului electoral, clasa politica pare sa ignore intrarea in recesiune, numind-o "tehnica" sau "statistica", cuvinte care ar trebui sa faca situatia sa para mai roz decat este. Daca acelasi fenomen a fost urmat in trecut de masuri severe de austeritate, acum se vrea cresterea salariilor si a pensiilor si scaderea contributiei la asigurarile sociale (CAS). Acestea sunt numite metode de crestere a consumului, care ar trebui sa duca la crestere economica.

"Aceasta intrare in recesiune trebuie tratata cu seriozitate, nu ca fiind un fenomen ce nu trebuie bagat in seama", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24. "Mai ales legat de cresterea salariilor. Pana nu avem convingerea ca aceasta masura este sustenabila, nu trebuie sa fie implementata".

Pentru scaderea PIB-ului din acest trimestru, majoritatea analistilor dau vina pe cresterea iluzorie din trimestrul al treilea al anului trecut, adica punctul de referinta pentru jumatatea de an care a urmat.

"Riscam recesiunea in 2012 deoarece cresterea de anul trecut nu a fost sustenabila. A venit doar din agricultura, adica a fost intamplatoare, si nu a fost datorata unor factori esentiali, cum ar fi investitiile straine", a declarat pentru Business24 Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA).

"Exista o componenta conjuncturala a scaderii PIB-ului, si anume conditiile meteo nefavorabile din acest trimestru. Insa nu trebuie ignoranta scaderea dramatica a productiei industriale, exporturilor si a investitiilor straine", mai spune Dochia.

Solutiile nu exista

Ce ar trebui sa faca Romania pentru a contracara scaderea din acest prim trimestru? Cat timp agricultura este dependenta de clima, iar exporturile de situatia din Uniunea Europeana, solutiile care ii raman Romaniei sunt aproape inexistente.

"Nu vad niste masuri care sa stimuleze cresterea economica, mai ales ca suntem in foarte mare masura dependenti de exporturi", spune Dochia, adaugand ca, oricum, nu se pot face lucruri peste noapte.

"Alta solutie nu vad decat sa fim prudenti si sa nu ne lasam angrenati in anul electoral", adauga analistul.

Conform estimarilor BNR, anul 2012 va fi, per total, unul de crestere economica.

"Speram sa iesim si anul acesta cu o crestere nu chiar de 2,5%, dar de minim 1%, si acest lucru inseamna ca la nivelul anului nu vom avea recesiune ", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Chiar daca nu se alarmeaza in ceea ce priveste recesiunea din primul trimestru, acesta considera ca reducerea CAS si majorarea salariilor nu pot avea loc simultan, deoarece presiunea asupra bugetului ar fi mult prea mare.

#recesiune romania, #crestere economica romania, #crestere salarii, #crestere pensii, #scadere cas , #Recesiune