Marian Sarbu: Cresterea economica scade la 1-1,5% din cauza recesiunii

Vineri, 09 Martie 2012, ora 16:27
1454 citiri
Marian Sarbu: Cresterea economica scade la 1-1,5% din cauza recesiunii

Recesiunea tehnica va duce la diminuarea cresterii economice de la 2,5% la 1-1,5%, a declarat liderul UNPR, Marian Sarbu.

"Probabil ca in felul acesta, in loc de o crestere de 2,5%, vom vorbi de o diminuare a acestei cresteri, sa spunem 1-1,5%", a raspuns Sarbu, intrebat despre consecintele recesiunii tehnice anuntate de Bogdan Dragoi.

"Dar, in opinia noastra, aceasta constatare tehnica cu efecte economice importante, nu anuleaza proiectele si obiectivele de natura sociala, pentru ca atunci cand a mai fost recesiune in Europa, am fost singura tara care a luat masuri de austeritate fara precedent".

"Acum, cred ca si partenerii nostri la nivel international pot intelege nevoia de recuperare a puterii de cumparare a celor care au avut enorm de suferit in aceasta perioada", a completat Marian Sarbu.

In acest context, el a spus ca obiectivele stabilite cu FMI nu vor fi influentate.

"In opinia mea, pastrarea obiectivelor legate de ceea ce am discutat cu FMI - daca ne pastram in interiorul deficitului asumat, prin buget, si a intelegerii pe care o avem cu organismele intenationale - acele obiective de natura sociala pot fi atinse. Oamenii au pierdut in ultimii doi ani procente importante din puterea de cumparare", a conchis el.

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca este posibila, din punct de vedere tehnic, intrarea in recesiune in T1, ca urmare a conditiilor nefavorabile din februarie, care au stopat livrarile de marfuri, dar ca la nivel de an se mentine prognoza de crestere de 1,5-2%.

"In februarie a fost o scadere a veniturilor cauzata de vreme, fiind un blocaj al marfurilor. Ne asteptam ca aceasta cerere sa revina, ceea ce se va vedea im perioada urmatoare".

"Tehnic, ar putea sa fie o scadere fata de trimestrul patru, tehnic este posibil sa intram in recesiune. Per ansamblu, pe tot anul cresterea va fi de 1,5-2%. In trimestrul I avem nesansa vremii, pentru ca nu s-au putut livra bunurile", a precizat Dragoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Marian Sarbu recesiune Romania, #criza financiara Romania declaratii Sarbu, #Sarbu recesiune 2012 Romania , #Recesiune